Léto i podzim jsou již dávno za námi a nyní nastává čas, abyste si dobře rozmysleli, jak završíte pěstitelskou sezonu. Správně uskladněné potraviny, nejen že vydrží déle čerstvé, ale rovněž se vám odmění vysokou dávkou vitamínů a živin.
Na co si dát při skladování zásob pozor?
Pokud budeme dodržovat tři následující pravidla, tak skladování proběhne naprosto bez problémů:
- Vlhkost – vhodná je teplota okolo 70 – 80% vlhkosti.
- Světlo – uskladněnému ovoci prospívá zejména tmavé místo.
- Teplota – neměla by klesnout pod 4°C
V čem a za jakých podmínek ovoce skladovat?
Pro skladování ovoce je nejvhodnější přiměřeně suchý, dobře větraný a čistý sklep. Pokud takový vlastníte, tak máte z poloviny vyhráno. Proč mluvíme o přiměřené suchosti? Ovoci i zelenině vlhčí prostředí spíše prospívá, protože takto uskladněné potraviny zůstávají déle šťavnaté. Má to ale velkou nevýhodu – díky přílišné vlhkosti se zase velice rychle může na ovoci objevit obávaná plíseň. Doporučujeme proto sklep nejdříve zkontrolovat, vydezinfikovat a zejména dobře odvětrat.
Sklep nevlastníte? A pamatujete si jak jablka skladovala například vaše babička? Většinou je uchovávala v chladné ložnici, kde se netopilo a měla je úhledně naskládané na skříni. Jablka tedy lze skladovat i v místnostech, kde je chladněji a protože dobře snášejí i zimu, nebáli bychom se je uskladnit ve vhodné bedýnce třeba na balkonu. Tam ale musíte myslet na případný mráz.
Pokud již máme vybraný prostor, pokusme se nyní zaměřit se na skladovací vybavení. Nejlépe se ovoci daří, když není naskládané na sobě, což samozřejmě s ohledem na prostor není vždy možné. V tom případě lze využít dřevěných bedýnek, jejichž otvory zároveň zajišťují dostatečný proud vzduch
Ovoce uskladňujeme v tom nejlepším možném stavu. Potlučené, či jakkoliv znehodnocené ovoce raději použijeme do marmelád, přesnídávek, či k výrobě alkoholu či moštu.
Zároveň se pokoušíme odhadnout i správnou dobu sběru. Déle vydrží ovoce, které má těsně před dozráním, v bedně nakonec ještě “dojde”. Uložené ovoce pravidelně kontrolujeme a nahnilé kousky okamžitě odstraníme. Ovoce před uložením nikdy nemyjeme! Za prvé musí potraviny zůstat dokonale suché a za druhé bychom je mohli neopatrným zacházením třeba potlouct.
Proč děláme chybu, když skladujeme ovoce v lednici
Možná vás to překvapí, ale ovoci přílišná zima příliš nesvědčí. Do lednice bez obav můžeme uložit například hroznové víno, broskve, či švestky. Mnohému ovoci (zejména exotičtějšího rázu) nižší teplota ale spíše škodí. Chladný vzduch totiž může zastavit proces dozrávání a tím ovoce značně znehodnotit, obzvláště to poznáte na jejich nevýrazné chuti.
Jaké ovoce do chladné lednice určitě nepatří:
- banány
- ananas
- papája
- mango
- pomeranče a mandarinky
- citrony
Jaké ovoce není ke skladování vhodné?
Skladování ovoce není složitou záležitostí, ale vyžaduje jistá pravidla. Zimní odrůdy jablek i hrušek vydrží opravdu mnoho a z přísunu vitamínů se můžete klidně radovat po celý rok stejně jako například u opomíjených kdoulí. Letní odrůdy se vám budou častěji kazit a rovněž si dejte pozor i na to, v jakém stavu je do bedýnky ukládáte.
Padaná jablka, či hrušky vám skvěle poslouží například na mošt nebo k vypálení. Obecně lze říci, že ke skladování se příliš nehodí měkké ovoce se slabou slupkou. Měkčí ovoce proto raději zpracujte do nejrůznějších marmelád, drobné ovoce (jahody, borůvky, maliny) zase doporučujeme zamrazit. Ke skladování se tedy nehodí: meruňky, nektarinky, švestky, broskve nebo třeba hroznové víno.
Zdroje: Pexels.com, www.cistedrevo.cz
Externí článek partnera