Avokáda se v posledních letech stále častěji řadí na náš jídelníček. Jedná se o velmi zdravé ovoce, které pochází z oblasti Mexika a střední Ameriky. Konzumuje se hlavně pro jeho bezva chuť a máslovou konzistenci, kterou má v zralém stavu. Ta je daná velkým obsahem mononasycených tuků. Tyhle tuky jsou navíc prospěšné pro náš organismus.
Co když si ho ale koupíme a nebudeme chtít pecku vyhazovat? Můžeme ji zasadit a mít doma vlastní rostlinu avokáda? Samozřejmě to jde a není to nijak náročné. Jen těch plodů se v našich podmínkách pravděpodobně nedočkáme. Každopádně jako pokojovou rostlinu můžeme avokádo pěstovat i na okrasu. Podíváme se tedy, jak pecku vysadit, aby začala klíčit.
Klíčení avokáda ve skleničce s vodou
Jedná se asi o nejznámější metodu, která je populární i díky tomu, že pecka při klíčení docela hezky vypadá. Z plodu ji stačí vyjmou a opláchnout, aby na ni nezůstaly zbytky dužiny. Poté se do ni zapíchnou tři špejle, každá z jedné strany tak, aby vytvořily podpěry. Díky nim pecka zůstane na vrchu skleničky, kterou naplníme vodou. Voda by měla sahat asi do poloviny pecky a je potřeba ji průběžně dolévat.
Pozor při umísťování pecky nad skleničku – neměla by být obráceně. Spodek pecky je placatější a přijde směrem dolů. Naopak vršek je trošku zašpičatělý. Částečně položená pecka může takto klíčit klidně tři týdny, měsíc, ale klidně i déle. Během toho je potřeba vodu občas vyměnit a dbát na to, aby pecka zůstávala pořád z části ponořená. Před vyklíčením budete moct pozorovat, že pecka trochu praská. Bude se dělit na dvě poloviny a pak už vyrazí kořínky. Ty budou ve vodě růst a také vyrazí vrchní část rostliny. Počkejte, až si vytvoří několik svěže zelených lístků a potom ji můžete přesadit do květináče.
Klíčení v pytlíku
Tahle metoda využívá igelitový pytlík a vlhký papírový ubrousek. Samozřejmě není tak estetická, jako ta první, ale to nevadí. Pecku je potřeba zase očisti od zbytků dužiny. Poté ji zabalte do navlhčeného papírové ubrousku a ten vložte do igelitového pytlíku. Ideální je ten, který se používá pro zamražování potravin a má zavírání. Postačí ale také obyčejný, jen ho zavážete, aby se z něj neodpařovala voda. Musím se ale přiznat, že tahle metoda se mi nedaří. Pecka by většinou měla vyklíčit za cca tři týdny, ale mně začala maximálně tak plesnivět. Zkusil jsem postup asi dvakrát a bez úspěchu. Každopádně jsou lidé, kteří takto avokádo pěstují a nedají na tuhle metodu dopustit.
Pěstování v substrátu
Další hodně jednoduchá metoda je moje nejoblíbenější. Avokád, které jsem koupil k večeři a teď mi rostou v kanceláři už mám několik. Po rozpůlení plodu pecku vyjmu a opět očistím. Pak ji nechám 24 hodin ve sklenici s vodou a následně oloupu hnědou slupku. Potom už oloupanou světlou pecku dám do květináče a zahrnu substrátem. Musí jí koukat špička, opět přijde kulatější částí dolů a nezahrnujte ji hlínou úplně. Substrát je pak potřeba zalívat tak, aby nikdy nevyschl.
Při téhle metodě to většinou trvá několik týdnů, než avokádo vyroste, ale zadařilo se mi snad pokaždé. Jediný problém, který může nastat že necháte květináč s peckou vyschnout. Ta poté zaschne taky a přestane klíčit. Pokud ale budete poctivě zalévat, avokádo poroste jako divé. Nemusíte ho pak nikam přesazovat, dokud mu bude stačit květináč, do kterého jste pecku zasadili, nechte ho tam. Může se ale stát, že ho brzy přeroste, protože avokáda rostou rychle. 50 cm během prvních pár měsíců není problém.
Bonusový způsob pro lidi, kteří vůbec nechtějí na pecku myslet, je hodně podobný tomu předchozímu. Rozdíl je v tom, že tentokrát zalijete jednou. Pecku totiž vložíte do hlíny, zalijete a zakryjete ji. Používal jsem k tomuhle účelu vrchní plastová víčka od kelímků se sladkým tvarohem. Ty se prodávají v kavárnách Cross, ale určitě je zahlédnete i jinde. Výhodou je, že využijete jak kelímek, do kterého dáte substrát a pecku, tak víčko. Samozřejmě můžete přes květináč také přetáhnout igelitový pytlík a zajistit ho gumičkou a nemusíte kvůli tomu zbytečně kupovat plastové kelímky. Když už je ale máte, tohle je možnost, jak je využít.
Pecka bude mít dostatek vlhkosti, vy se nemusíte o nic starat a zanedlouho bude rostlinka na světě. Takto můžete vypěstovat kolik avokád chcete. Je to dekorativní rostlina, která není nijak náročná. Jen při nedostatku vláhy rychle svěsí listy a dává najevo, že už potřebuje zalít.
Nutriční hodnoty avokáda
Plody avokáda jsou tak oblíbené díky nasyceným tukům, které už tu byly zmíněny. Další výhodou je nízký obsah cukrů. Samozřejmě, plody nechutnají nijak sladce. Z ostatních prospěšných látek obsahuje také vlákninu a minerály. Tím nejvíce obsaženým je draslík, kdy 100 g avokáda obsahuje až 500 mg draslíku. Z vitamínů pak obsahuje C, B6, B9 a E
Zdroje: Adobe Stock, www.protein.cz
Pingback: Hruškovec přelahodný neboli avokádo (Persea americana) - Naturhelp.cz