Zdroj: Pixabay.com

Jaké bylinky by neměly chybět v žádné kuchyni?

Čerstvé bylinky jsou plné chuti

Sušené koření je sice fajn, čerstvé bylinky jsou ale ještě lepší. Jídlo krásně provoní a ochutí, potěší i oko. K jejich pěstování rozhodně nepotřebujete žádnou velkou zahradu, vystačíte si i s pár květináči a okenním parapetem. Bylinky budete mít pěkně po ruce a vaše jídla se pozvednou zase o něco výš.

Víte, že bylinky, které chcete použít na vaření, se vlastně nekrájí, ale sekají houpavým pohybem nahoru a dolů? Je třeba sekat velmi jemně, aby jejich vůně byla intenzivní, s tím vám pomůže ostrý nůž. Mějte tak po ruce brusný kámen, ocílku nebo brousek na broušení nožů.

Hodně oblíbená je bazalka

Univerzální aromatická bylinka původem z Indie má nezaměnitelné aroma a právem patří k nejpoužívanějším bylinkám. Čerstvými lístky můžete ozdobit těstoviny, skvělá je v kombinaci s rajčaty a mozzarellou. Aby neztratila svou barvu, je dobré ji přidávat až těsně před dokončením pokrmu.

Víte, že si z ní můžete vyrobit i báječné pesto, které ochutí těstoviny i noky? V hmoždíři nebo mixéru rozdrťte lístky bazalky, piniové oříšky, česnek, tvrdý sýr a olivový olej.

Chybět nesmí oregano

Vynikající koření, které možná znáte jako dobromysl se hodí na pizzu, do rajčatových omáček i zeleninových salátů. Mletého masa a dalších pokrmů. Stejně jako z bazalky i z oregana si můžete připravit skvělé pesto. Máte rádi chilli noc carne? Pak se bez oregana v kuchyni rozhodně neobejdete.

Náš tip: Čaj z oregana klidní mysl a pomáhá při psychickém vyčerpání, dělá tak čest svému českému jménu dobromysl.

Nenáročný rozmarýn

Rozmarýn je keříčkovitá rostlina, kterou je třeba stříhat, aby nezdřevnatěla. Má výraznou vůni, využijete ho při přípravě kuřecího masa, ryb i zvěřiny. Když k němu přidáte citron, česnek a bobkový list, máte skvělou a voňavou směs na marinování. Ale pozor! Je opravdu aromatický, tak to s ním nepřehánějte.

Potěší i pažitka

Do pomazánek a omáček čínské kuchyně se skvěle hodí pažitka, která je univerzální, použít ji můžete i k ochucení polévek nebo marinád na maso.

Víte, že pažitka je i krásnou ozdobou pokrmu? Nasekejte ji na malé kousky a jídlo jí lehce posypte.

Nejen do čaje se hodí máta a meduňka

Dvě bylinky, které si mnozí často pletou. Obě se hodí na čaj i do dezertů a nápojů (včetně těch alkoholických), meduňka navíc i do salátů, džemů a omáček.

Víte, že meduňka má osvěžující citronovou vůni i chuť a s mátou že se musí oparně?

Milovníci masa ocení šalvěj

Bylinka lehce nahořklé chuti se umí postarat o dokonalý chuťový zážitek. Ocení ji zejména milovníci masa, skvěle pasuje k telecímu, vepřovému, jehněčímu, drůbežímu i rybám.

Vyzkoušejte medvědí česnek

Medvědí česnek nepatří mezi ty nejrozšířenější bylinky, což je ale rozhodně velká chyba. Má lahodnou chuť a využití najde všude tam, kde se používá klasický česnek. Jeho chuť není tak výrazná, můžete si z něj připravit pesto, nať přidat do omáček, na maso i pomazánek. Přidávejte ho ale až na závěr, nemá moc rád dlouhou tepelnou úpravu.

Víte, že báječně chutná i máslo s medvědím česnekem?

K luštěninám se hodí saturejka

Bylinka specifického aroma, která má pozitivní vliv na nadýmání. Ano, řeč je o saturejce, která je skvělá jako do luštěnin, tak brambor, slaných pomazánek, do uzenin, k zelí a kapustě. Dochutit jí ale můžete i sekanou a jídla z vajec.

Univerzální libeček

Typická oblíbená bylinka všestranného použití, která nesmí chybět v žádné kuchyni. Libečkem můžete dochutit polévky, saláty, omáčky i pomazánky, v receptech nahradí estragon, petržel nebo bazalku. Má výraznou chuť, takže s ní raději šetřete, ať nepřebijete ostatní chutě.

Co si takhle vypěstovat vlastní bobkový list?

Vznešená bylinka, která se hodí do polévek, omáček, ragú, k masu, rybám i zvěřině, využijete ji i při nakládání masa před pečením, při vaření rýže i nakládání zeleniny do octového nálevu.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*