Medvědí česnek jasně značí, že přišlo jaro. Koupíte ho na trzích, nebo si můžete si natrhat i vlastní – roste v lužních lesích. Vytváří tam husté koberce, ale dejte pozor. Nezaměňte ho s jedovatou konvalinkou. Při promnutí v prstech musí vonět po česneku. A také buďte prosím při trhání ohleduplní. Poslední dobou se pro něj do lesů vydává čím dál více lidí, takže některé lokality jsou od sběračů úplně zničené.
Suroviny
- 3 pořádné hrsti listů medvědího česneku
- 100 ml olivového oleje
- hrst piniových oříšků (pokud chcete, můžete je vynechat)
- sůl (ideálně mořská)
Postup
- Před prací si umyjte ruce a ujistěte se, že všechno kuchyňské náčiní, které použijte bude čisté. To je kvůli trvanlivosti pesta.
- Nasbírané lístky medvědího česneku přeberte, omyjte a nechte okapat. Nasekejte je na kousky, nebo použijte kuchyňský mixér. Přilijte trochu oleje, aby se mixér “chytnul”.
- Přisypte oříšky, sůl a zbytek oleje. Směs mixujte do hladka. Naplňte ji do uzavíratelných skleniček, které jste předtím důkladně umyli.
- Hotové pesto skladujte v lednici a nabírejte vždy čistou lžičkou. V chladu by mělo vydržet nejméně 14 dní.
Přečtěte si článek o tom, jak sbírat medvědí česnek, aby vydržel i pro další generace.
Foto: Adobe Stock
Keep Scrolling