Medvedi cesnek rozmixovany na pesto
Zdroj: Adobe Stock

Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek jasně značí, že přišlo jaro. Koupíte ho na trzích, nebo si můžete si natrhat i vlastní – roste v lužních lesích. Vytváří tam husté koberce, ale dejte pozor. Nezaměňte ho s jedovatou konvalinkou. Při promnutí v prstech musí vonět po česneku. A také buďte prosím při trhání ohleduplní. Poslední dobou se pro něj do lesů vydává čím dál více lidí, takže některé lokality jsou od sběračů úplně zničené.

Suroviny

  • 3 pořádné hrsti listů medvědího česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • hrst piniových oříšků (pokud chcete, můžete je vynechat)
  • sůl (ideálně mořská)

Postup

  1. Před prací si umyjte ruce a ujistěte se, že všechno kuchyňské náčiní, které použijte bude čisté. To je kvůli trvanlivosti pesta.
  2. Nasbírané lístky medvědího česneku přeberte, omyjte a nechte okapat. Nasekejte je na kousky, nebo použijte kuchyňský mixér. Přilijte trochu oleje, aby se mixér “chytnul”. 
  3. Přisypte oříšky, sůl a zbytek oleje. Směs mixujte do hladka. Naplňte ji do uzavíratelných skleniček, které jste předtím důkladně umyli.
  4.  Hotové pesto skladujte v lednici a nabírejte vždy čistou lžičkou. V chladu by mělo vydržet nejméně 14 dní.

Přečtěte si článek o tom, jak sbírat medvědí česnek, aby vydržel i pro další generace.

Foto: Adobe Stock

Keep Scrolling

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*