Jaké potraviny jsou pro psy jedovaté

Co nemůže jíst pes? Kterým potravinám se při krmení vyhnout.

Psí společníci by měli dostávat kvalitní, pro ně určenou stravu. Ať už v podobě granulí, doma připravených krmiv, určených přímo pro ně, nebo můžete zvolit metodu barf. (Z anglického bones and raw food) Ale znáte to sami. Můžete psa krmit sebelépe, ale který z našich miláčků občas nežebrá? Připravujete si vlastní jídlo a chlupáč vyžaduje, abyste se rozdělili. 🙂 Které potraviny mu tedy můžete dát ochutnat a které mu naopak nikdy nedávat?

Potraviny jedovaté nebo škodlivé pro psy:

Čokoláda

Čokoláda patří asi mezi nejznámější potraviny, kterým je potřeba se při krmení psů naprosto vyhnout. Je pro chlupáče jedovatá, protože obsahuje deriváty xantinu. Ten je toxický pro kočky i pro psy. Zároveň platí, že čím kvalitnější čokoláda s vyšším obsahem kakaa, tím nebezpečnější pro naše mazlíčky.

Avokádo

Oblíbená a zdravá potravina pro lidi není vůbec vhodná pro psy. Obsahuje persin, což je látka silně toxická pro papoušky, ale škodí také kočkám a psům. Avokádo tedy psům při přípravě jídel nedávejte vůbec.

Persin je chemická látka ze skupiny polyketidů, které patří mezi deriváty mastných kyselin. Je rozpustná v oleji.

Hroznové víno a rozinky

Rizikem pro psy je i hroznové víno a rozinky. Toxické látky, které obsahuje mohou způsobit akutní selhání ledvin. Není ale známo, proč jsou někteří psi k otravě vínem náchylní a jiní je mohou konzumovat bez větších problémů, dokonce i pravidelně. Problém je v tom, že chovatel nikdy nemůže vědět, do jaké skupiny jeho pejsek patří. Po konzumaci hroznů se tak u citlivých jedinců může objevit průjem, nechutenství, zvracení nebo dehydratace a žíznivost. Následovat může zástava produkce moči a selhání ledvin s bohužel, i fatálním následkem.

Kofein

Ani potraviny s obsahem kofeinu nepatří do psího jídelníčku. Způsobuje stimulaci nervového systému a v nadměrné míře pak neklid, třes a zvracení. Pozor na kávovou sedlinu v odpadu, kterou může pes snadno vyčmuchat.

Ořechy

Jsou pro psy těžko stravitelné a mohou způsobit střevní potíže nebo dokonce udušení. Zvláště nebezpečné jsou makadamové ořechy, které mohou způsobit slabost, třes i horečku. Proto byste měli ořechy podávat psu jen v malém množství nebo vůbec.

Xylitol

Toto umělé sladidlo je obsažené ve sladkostech a žvýkačkách. Jeho konzumace u psů může způsobit pokles hladiny cukru v krvi, což může vést k záchvatům a dokonce smrti. Proto byste měli uchovávat tyto produkty mimo dosah psa.

Zdroje: www.pespritelcloveka.cz, www.krmeni.cz

Keep Scrolling

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*