Koupelnová inspirace: bílá koupelna

Když se řekne “bílá koupelna,” mnoho lidí si představí čistotu, svěžest, jasnost a prostor. Bílá je často považována za univerzální, nadčasovou volbu, která přidává interiéru světlost a vzdušnost. Toto pravidlo platí i pro koupelny. V tomto článku vám ukážeme, jak bílou barvu zakomponovat do koupelnového designu a vytvořit tak elegantní a klidné prostředí. Navíc přidáme několik tipů, jak bílou koupelnu oživit.

Proč je bílá koupelna výhodná?

Bílá barva má v koupelně mnoho předností, které z ní činí oblíbenou volbu v mnoha domácnostech. Zde jsou některé z hlavních důvodů:

Optické zvětšení prostoru
Bílá odráží světlo a vytváří tak iluzi většího prostoru. Díky tomu je ideální pro malé nebo minimalistické koupelny, kde každý centimetr hraje roli, nebo pro prostory bez oken a přirozeného světla. Bílé obklady a sanitární vybavení mohou proměnit i velmi malou koupelnu v opticky větší.

Snadná kombinace s jinými barvami a materiály
Jako neutrální barva se bílá snadno sladí s téměř jakýmkoliv jiným odstínem či materiálem. To vám umožňuje flexibilitu při výběru doplňků a dekorací, které lze časem měnit bez nutnosti zásadních úprav. Na nejoblíbenější barevné kombinace s bílou v koupelně se podíváme níže.

Pocit čistoty a svěžesti
Bílá barva symbolizuje čistotu a svěžest – což jsou přesně ty vlastnosti, které v koupelně ocení každý.

Jaké obklady do takové koupelny?

Výběr obkladů do bílé koupelny je klíčový, ale na rozdíl od tmavších barev je to u bílé mnohem jednodušší. Zatímco u tmavých koupelen se doporučují velkoformátové obklady, aby se prostor opticky nezmenšil, u bílé tento problém nehrozí. Bílá barva prostor opticky nezmenšuje, ani když použijete menší formáty. Přesto jsou velkoformátové obklady stále oblíbené – s menším počtem spár je údržba mnohem jednodušší a čištění méně náročné.

Důležité je také zvážit, zda zvolit lesklý nebo matný povrch. Matné bílé obklady jsou častější volbou, protože neodrážejí tolik světla a vypadají moderněji. Navíc se matné obklady snadněji udržují, což představuje další výhodu.

Při navrhování bílé koupelny je důležité zajistit, aby prostor nepůsobil příliš chladně. Proto je ideální kombinovat bílou s dalšími barevnými prvky a materiály, které prostor oživí.

Bílá koupelna s dřevem

Jednou z nejoblíbenějších kombinací je spojení bílé barvy s dřevem. Tento přírodní materiál přidává koupelně teplý a útulný nádech, který skvěle vyvažuje chladnější dojem bílé. Dřevo můžete využít na koupelnový nábytek, jako jsou skříňky nebo police, ale také jako dekorativní obklad, který zajímavě doplní bílou stěnu. K této kombinaci se výborně hodí i černé vodovodní baterie a rámy sprchových koutů, které dodají interiéru stylový a moderní vzhled.

Bílo-černá koupelna

Tato kombinace přináší výrazný kontrast, který dodává koupelně elegantní a luxusní vzhled. Černou barvu můžete využít k oživení bílých obkladů, ale doporučuje se ji používat střídmě, aby koupelna nepůsobila příliš malá nebo tmavá. Ideální je zvolit černou pro detaily, jako jsou vodovodní baterie, rám zrcadla, koupelnové doplňky nebo rám sprchového koutu. Tímto způsobem dosáhnete stylového a harmonického designu, aniž byste ztratili vzdušnost prostoru.

Bílá a šedá

Kombinace bílé a šedé vytváří sofistikovaný a klidný dojem. Můžete zvolit světle šedou dlažbu pro jemný kontrast nebo tmavší odstíny šedé, pokud chcete výraznější efekt. Při použití šedé však buďte opatrní a pečlivě vybírejte konkrétní odstín, aby koupelna nepůsobila příliš studeně. Správně zvolená šedá barva v kombinaci s bílou dodá koupelně moderní a vyvážený vzhled.

Bílo-modrá koupelna

Tato oblíbená kombinace evokuje mořskou a nebeskou atmosféru, která do koupelny přináší svěžest a klid. Modrou barvu můžete použít v různých odstínech – od jemné azurové po hlubokou námořnickou modř. Modré prvky mohou být použity na obkladech, ale také na drobných doplňcích, jako jsou ručníky, koberečky nebo dekorace. Tímto způsobem docílíte harmonického a relaxačního prostředí, ideálního pro koupelnu.

Jaké doplňky do bílé koupelny?

Výběr doplňků do bílé koupelny závisí na zvoleném stylu a barevném ladění prostoru. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv design, je důležité, aby doplňky harmonicky zapadly do celkového konceptu a vytvářely vyvážený a klidný prostor. Pro moderní a minimalistický vzhled volte jednoduché doplňky v kovových nebo černých odstínech. Pro přírodní styl jsou vhodné dřevěné prvky a textilie v jemných zemitých barvách. Nezapomeňte také na praktické doplňky, jako jsou úložné koše, zrcadla nebo organizéry, které pomohou udržet koupelnu čistou a organizovanou.

Jaký vybrat sprchový kout do bílé koupelny?

Při výběru sprchového koutu do bílé koupelny je důležité zachovat vzdušnost a lehkost, které bílá barva nabízí. Ideálním řešením jsou bezrámové konstrukce sprchových koutů nebo walk-in zástěny. Bezrámové kouty s čirým sklem opticky zvětšují prostor a hladce zapadají do minimalistického designu bílé koupelny.

Jedním z nejlepších bezrámových sprchových koutů je model ALFA-V LINE COMBI, který umožňuje zákazníkům vybrat přesné rozměry podle jejich potřeb. Lze kombinovat různé velikosti dveří (od 60 do 105 cm) s pevnými bočními stěnami (od 70 do 100 cm), což umožňuje vytvořit sprchový kout na míru. Tento model je dostupný v chromové i černé variantě, což vám usnadní sladění celkového vzhledu koupelny dle vašeho stylu.

Keep Scrolling

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*