pyrosulfit kde koupit

Pyrosiřičitan (disiřičitan) draselný neboli pyrosulfit

U této chemické látky se můžeme setkat s několika názvy. Protože se pod nimi skrývá vždy to samé, uvedeme je tu všechny: Disiřičitan draselný, Pyrosulfit draselný, Dvojsiřičitan draselný.

Jedná se o bílý krystalický prášek. Je lehce cítit oxidem siřičitým a používá se jako antioxidant při výrobě vín. Udržuje je v reduktivním stavu a funguje antibakteriálně. Mezi “éčky” je značen jako konzervant E 224. Využívá se také při desinfekci sudů a demižonů. Siřičitany zabraňují enzymatickému hnědnutí ovoce a zeleniny, a neenzymatickému hnědnutí potravin při jejich tepelné úpravě.

K čemu se používá disiřičitan draselný?

Antioxidant a konzervant. Potlačuje nežádoucí mikroorganizmy. Používá se do vína i rmutu. Využívá se také při nakládání kyselého zelí.

Kde koupit pyrosiřičitan draselný?

Pyrosulfit v různých baleních dodávají vinařské potřeby, online ho má třeba Vinařský dům Kopeček. V jejich e-shopu si můžete vybrat balení od 100 g přes 250 g, 500 g až po 1 kg. Nebo můžete vzít rovnou 25 kg pytel.

Dávkování:

20g disiřičitanu na 1000 l vína = 10 mg volné SO2 na 1l. Rozpustit přímo do hmoty, která má být ošetřena nebo rozmíchat v malém množství a následně vmísit do celého objemu. Pyrosulfit je náchylný ke zvlhnutí. Uchovejte v chladu a suchu. Zamezte styku s oxidačními výrobky a se silnými kyselinami. Příklad: 10 g na 100 kg (l) rmutu, moštu nebo vín uvolní 50 mg/l volné SO2.

Keep Scrolling

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*