Batáty jsou zeleninou, která si získává na oblibě. Často se míchají s klasickými bramborami třeba při přípravě pečených brambor, nebo hranolků. Jedná se o hlízy, tedy podzemní část rostliny, povijnice batátové. Původně pocházejí ze Střední Ameriky, ale vypěstovat si je můžete i u nás.
Srozumitelný videonávod má na svém Youtube kanálu eChaluparka.cz
Několik tipů:
– Sladké brambory vysazujte až v druhé polovině května
– Pěstovat je můžete v řádcích podobně jako brambory, nebo ve velké nádobě.
– V našich podmínkách se pěstují jako jednoletky, nepřežijí mráz. Ve své domovině ale rostou jako trvalky.
– Dopřejte jim úrodnou půdu, obzvlášť, pokud jsou v nádobě. Pak je nebudete muset hnojit.
– Sklízet můžete na podzim, až první mrazíky spálí listy.
– Hlízy vám bez problémů vydrží do příštího jara, kdy si z nespotřebovaných zbytků můžete vypěstovat vlastní sazenice na další sezonu.
Zdroje: Youtube kanál eChaluparka, Pixabay.com
Pingback: Optimální denní příjem sacharidů | 4health.cz