Celým názvem miřík celer (Apium graveolens) je bylina z čeledi miříkovitých. Pěstuje se jako kořenová zelenina a kromě kořenů se zpracovávají i listy. Spolu s petrželí se používá k dochucení polévek, pečených mas a salátů. Uplatnění nachází také v lidovém léčitelství. Používá s k léčbě ledvin, protože má močopudné účinky. Podporuje naše snahy o hubnutí, protože dokáže urychlovat látkovou výměnu. Připisují se mu také afrodiziakální účinky.
Jak tedy vypěstovat pořádně velké bulvy celeru?
- Pokud pěstujete ze semínka, myslete na to, že má delší vegetační dobu. Je třeba ho vysévat už v únoru. Pokud by vám rostlinky nevzešly, stále budete mít dost času koupit sazenice. Ty předpěstované ze zahradnictví můžete vysazovat v květnu, “po zmrzlých.”
- Záhon, do kterého bude celer sázet by měl neměl být po jiné kořenové zelenině. Také můžete půdu obohatit kompostem. Sazenice vysazujte ve vzdálenosti cca 30 – 40 cm od sebe. Nedávejte je blíž, protože celer potřebuje místo. Když na sebe kořeny celeru narazí, bulvy přestanou růst. Myslete také na to, že by tvz. “srdíčko” sazenice nemělo být v zemi, ale nad zemí.
- Celer začíná sílit od zhruba od srpna. V tuto dobu se začne bulva – která je pro rostlinu zásobárnou živin – znatelně zvětšovat. K tomu ale potřebuje dostatek vody. V srpnu a také v září, pokud je suché, tedy celeru dopřejte vydatnou zálivku.
- Celer krásně prospívá, pokud mu při růstu necháte jen středovou růžici listů. Listy, které poléhají a rostou na vnějším okraji listové růžice klidně odstraňte. Zvládnete je odtrhnout rukou, nebo si pomozte ostrým nožem. Odstraněné listy se dají využít v kuchyni, ale možná jich bude tolik, že zbydou i na zamulčování záhonku. Pokud je chcete při vaření zužitkovat všechny, dají se i nasušit a používat jako koření. Tenhle malý fígl s otrháváním listů funguje protože, rostlina pak začne více sil věnovat růstu bulvy, namísto toho aby vyživovala větší množství listů.
- Bulva celeru by měla vykukovat svojí vrchní částí ze země. Pokud jste ho ho sázeli a je příliš hluboko, odhrňte kolem celerů trochu zeminy, tak aby se kořen odkryl.
- Celer můžete sklízet v listopadu a uchovaný v písku vydrží až do jara. Někdo ho také skladuje i s natí tak, že ho vloží do kbelíku s vodou. Tu je třeba vyměňovat, aby bulvy nehnily. Nakrájený celer můžete také zamrazit. Jen je dobré ho předtím blanšírovat – uchová si tak barvu i křehkost.
Pokud byste chtěli celerové bulvy zpracovávat v kuchyni až za nějaký čas, po oloupání budou hnědnout. Je tedy dobré je namočit do vody několika kapkami citronové šťávy. Až ho budete chtít ochutnat i trošku jinak, vyzkoušejte glazovaný celer. Je vynikající a připravíte ho tak, že bulvu nakrájíte na tenké plátky. Ty pak krátce opečte na másle a uvidíte, že si je zamilujete.
Zdroje: Pixabay.com, Youtube kanál eChaluparka.cz