Zdroj: Pexels.com

Jak sušit bylinky

Pyšní se podmanivou a něžnou krásou, úžasně voní, mnohé skvěle chutnají, a navíc si dokážou poradit s různými zdravotními neduhy. Také jste propadli kouzlu bylinek a toužíte si je sami nasbírat? Pak věnujte pečlivou pozornost jejich usušení a skladování. Jenom tak vám bez újmy dlouho vydrží.

Hlavní zásady při správném sběru a sušení bylinek

· Pro sběr si vyberte neznečištěné místo (mimo města, průmyslové areály, v dostatečné vzdálenosti od frekventovaných silnic a chemicky ošetřených polí)

· Sbírejte pouze ty druhy, které se 100% jistotou poznáte

· Rostliny by měly být suché, vyvarujte se proto jejich sběru krátce po dešti

· Nadzemní části rostlin se trhají ideálně dopoledne za jasného slunečného počasí (tehdy totiž obsahují nejméně vody)

· Podzemní části rostlin (kořen, oddenek) se sbírají spíše brzy ráno nebo až večer

· Na sběr bylinek se osvědčil proutěný košík, případně papírový sáček nebo látkový pytlík, v žádném případě nepoužívejte igelitku či igelitový sáček

· Před sušením z bylinek odstraňte nežádoucí příměs (trávu, hmyz apod.)

· Rostliny s plísní či napadené škůdci ihned vyřaďte

· Bylinky sušte v čistém prostředí bez zvýšené prašnosti

Pokud vlastníte zahrádku, můžete si na ní pochopitelně vyčlenit vhodné místečko na voňavé bylinky. V takovém případě nezapomínejte dbát na zásady, jak zahrádku správně osázet. Kdo žádný pozemek nemá, může vsadit na bylinkové truhlíky nebo květináče.

Nejoblíbenější a osvědčené způsoby, jak sušit bylinky

Léčivé rostliny se suší nejčastěji v sušičce, troubě nebo přímo na vzduchu. Každý z těchto způsobů má své klady a zápory, je proto jen na vás, kterému z nich dáte nakonec přednost.

1. Jak sušit bylinky v sušičce

Klasická sušička potravin je populárním kuchyňským pomocníkem, který usnadňuje zdravé a efektivní zpracování nadúrody ze zahrádky. A využít ho lze rovněž na usušení nasbíraných léčivých rostlin.

· Použijte sušičku, která si poradí s rovnoměrným sušením (během procesu není nutné prohazovat síta)

· Na sušení v sušičce jsou ideální hustá síta, drobnější bylinky by totiž mohly během sušení propadávat o patro níže (při sušení zmenšují objem)

· Léčivé rostliny pokládejte raději do slabších vrstev, lépe a rychlí se usuší

· Silně aromatické bylinky sušte zvlášť

Jak dlouho sušit bylinky v sušičce

Jednoznačná odpověď bohužel neexistuje. Záleží totiž na konkrétní sušičce, jejím výkonu, navolené teplotě, ale rovněž na druhu a části bylinky, stejně jako na tom, kolik obsahuje vody.

Nejčastěji probíhá sušení při teplotě v přibližném rozmezí 30 až 35 °C po dobu 2 až 6 hodin. Obecně platí, že nejcitlivější jsou květy, které se suší kratší dobu a při nižší teplotě, s delší dobou sušení je třeba naopak počítat u kořenů a oddenků.

Dobře usušenou bylinku poznáte podle toho, že ji se při stisknutí mezi prsty začne drolit.

2. Jak sušit bylinky v troubě

Vedle sušičky ovoce patří použití trouby k oblíbeným metodám, jak sušit bylinky v bytě. Sporák s troubou je navíc běžnou výbavou domácnosti, a proto si takto může snadno nasušit léčivé rostliny úplně každý.

· Nesušte bylinky přímo na plechu, vyložte jej pečícím papírem

· Léčivé rostliny sušte v troubě zhruba při teplotě 30 °C (nepřekračujte teplotu 35 °C)

· Pravidelně hlídejte průběžný stav během sušení

· Dvířka trouby ponechte pootevřená kvůli úniku vlhkosti, která vzniká během sušení (můžete si pomoci například dřevěnou vařečkou)

3. Jak sušit bylinky volně na vzduchu

Usušení volně na vzduchu je nejstarším a zároveň nejpřirozenějším způsobem sušení bylinek.

· Vyvarujte se sušení na přímém slunci

· Ideálně zvolte tmavé, suché a teplé místo

· Je důležité zajistit přirozené proudění vzduchu

· Teplota v místě sušení by neměla přesáhnout 45 °C

· Celé bylinky lze svázat provázkem nebo gumičkou do svazečků a zavěsit, případně je umístit na sušák s prodyšným dnem

· Sušení na vzduchu je pozvolné, nezapomeňte proto bylinky pravidelně obracet

Jak vyrobit sušák na bylinky

Praktickou vychytávku, která usnadní sušení bylinek, si může při troše zručnosti vyrobit každý. Nejprve se zhotoví jednoduchý dřevěný rám ve tvaru čtverce či obdélníku. Pokud si na něj netroufáte, můžete využít třeba rám ze starého obrazu.

Do něj se poté už pouze pomocí malých hřebíčků nebo rýsováčků upevní síťovina (tu lze zakoupit v metráži s textilem), ale dobře poslouží i vyřazená záclona.

Aby dlouho vydržely: skladování bylin

Sběr a nasušení bylinek je teprve první částí úspěchu. Aby totiž dlouho vydržely, předčasně se nezkazily a zároveň si uchovaly své aroma, je třeba dbát i na správné skladování.

Léčivé rostliny by měly být před uskladněním vždy perfektně usušené. Někdo je uchovává zavěšené ve svazcích například v komoře, případně v látkových nebo papírových pytlících. V takovém případě ale postupně absorbují vzdušnou vlhkost, a proto je jejich trvanlivost kratší.

Další možností je jejich uložení do skleněné nebo plastové nádoby se vzduchotěsným víkem. V každém případě musí být bylinky skladovány v suchu a temnu.

Další zajímavé možnosti uchování bylinek

Pokud máte k dispozici spoustu čerstvých bylinek a je vám líto všechny nasušit, můžete část z nich konzervovat i jinak. Existuje celá řada metod, jak je uchovat a těšit se z nich i mimo jejich sezónu.

· Naložení do oleje (zvolte výhradně vysoce kvalitní olej a ideálně použijte nádobu z tmavého skla)

· Macerace v octu (vhodný je zejména vinný či jablečný ocet, bylinky v něm musí být zcela ponořené)

· Zamrazení (celé či nasekané bylinky vložte do mrazuvzdorné nádoby se vzduchotěsným víkem, případně je napěchujte do tvořítka na led a zalijte vodou)

· Uchování v soli (nasekané bylinky smíchané s mořskou či himalájskou solí, které se uloží ve vzduchotěsné nádobě do lednice, vydrží až několik měsíců)

· Výroba pesta (skvěle je především pesto z bazalky nebo medvědího česneku)

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*