Zdroj: Pixabay.com

Pěstování lanýžů v Česku

Zdá se, že tato gastronomická pochoutka patří hlavně na území Itálie a Francie. Vždyť právě tady se pořádají proslulé lanýžové trhy a místní kuchyně tuto lahůdku umějí využít. Věděli jste ale, že se historicky sbíraly i u nás? Dokonce byly k dostání na trzích v Praze i jiných městech. Písemná zmínka o jejich sběru na na západním Slovensku. Plodná na ně byla hlavně slovenská strana Bílých Karpat a ještě v roce 1948 se tam také prodávaly. Nasbírat si je dnes ve volné přírodě ale nejde, protože jsou přísně chráněné. Jedinou možností je si plodnice koupit, nebo vypěstovat vlastní.

Lanýž, latinsky tuber, je vzácnou houbou, která žije v symbióze s kořeny stromů. Takovému vztahu říkáme u hub mykorhiza. U lanýžů se často jedná o stromy listnaté, jako je dub, topol, líska, nebo habr. Proto je lze nalézt v blízkosti kořenů těchto stromů.

Proč se nesmí sbírat lanýže?

Sběr ve volné přírodě je v České republice v současnosti nelegální, protože lanýž je přísně chráněný. Místa, kde lanýže rostou, jsou monitorována a sběračům hrozí pokuta až do výše 50 000 Kč. Správně bychom ale měli psát lovcům, nikoliv sběračům lanýžů. Lanýž je totiž jediná houba, která se “loví”. Výjimku tvoří sběr pro vědecké účely, který je za specifických podmínek povolen.

Jaká je cena lanýže?

To vždy závisí na druhu a také na velikosti a kvalitě plodnic. Za nejdražší je považován lanýž černovýtrusý a lanýž bílý (Tuber magnatum). Jeho cena může dosáhnout až 200 000 Kč respektive 300 000 Kč za kilogram v případě lanýže bílého neboli piemontského.

Kde koupit sazenice lanýžů?

Lanýžové podhoubí se neprodává samostatně, ale očkuje se na hostitelské rostliny. V našich podmínkách jsou k dostání takto naočkované lísky, habry a duby.

Sazenice prodává společnost Český lanýž. Za tou stojí Richard Beneš a jeho firma má k dispozici i vlastní genetický test. Ten zajišťuje, že každá jedna sazenice, kterou od něj zakoupíte je skutečně naočkovaná živým podhoubím lanýže (Tuber aestivum uncinatum). Poskytuje tedy záruku, že nekupujete pouze strom na dřevo, ale takový, který má opravdu šanci plodit lanýže. Nicméně na sklizeň je potřeba si počkat minimálně několik let.

Dalším prodejcem je pak Farma Blatnička. Nicméně na webu neuvádějí nic o testování naočkovaných sazenic a nepovedlo se mi najít ani to, že by zmiňovali vlastní pěstitelské úspěchy. Nicméně nabízejí širší paletu druhů stromů, které jsou naočkovány lanýžem. Konkrétně mě zaujaly různé druhy ořechovců, jako je ořechovec pekan, nebo ořechovec dřípatý. V nabídce je také naočkování sazenic jedním ze 3 druhů lanýžů podle vašeho výběru.

Jak lanýže pěstovat?

Přednáška českého odborníka Milana Gryndlera

Lanýž černovýtrusů (Tuber melanosporum)
Lanýž letní (Tuber aestivum)
Lanýž Borchiův (Tuber Borchii)
Lanýž Piemontský (Tube magnatum)

Rozhovory s Richardem Benešem, pěstitelem lanýžů a zakladatelem společnosti Český lanýž:

Rozhovor pro Newstream.cz

Reportáž týdeníku Hrot.

Keep Scrolling

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*