Jak pěstovat rebarboru

Rebarbora je oblíbená zelenina, která se často používá v kuchyni pro svou charakteristickou kyselou chuť. Její pěstování je poměrně jednoduché a s několika základními kroky si můžete užít bohatou úrodu. V tomto článku vám přinášíme podrobný návod, jak rebarboru pěstovat, jak se o ni starat a jak ji sklízet.

Co je rebarbora?

Rebarbora (Rheum rhabarbarum) je trvalka, která pochází z Asie. Je známá svými velkými listy a tlustými, jedlými řapíky. Rebarbora je nejčastěji využívána v dezertech, kompotů a marmeládách díky své výrazné kyselé chuti, která dobře kontrastuje se sladkými ingrediencemi.

Pěstování rebarbory: Krok za krokem

1. Výběr stanoviště

Rebarbora potřebuje slunné místo, ale snese i polostín. Ideální je chráněné stanoviště s dobře propustnou půdou. Rebarbora preferuje mírně kyselou až neutrální půdu (pH 6,0–7,0). Místo, kde budete rebarboru pěstovat, by mělo mít dostatek prostoru, protože rostlina se rozroste do šířky.

2. Příprava půdy

Před výsadbou je důležité připravit půdu. Zryjte ji do hloubky alespoň 30 cm a přidejte kvalitní kompost nebo dobře rozložený hnůj. Tím zajistíte, že půda bude dobře vyživovaná a propustná.

3. Výsadba

Rebarboru můžete pěstovat ze semen nebo ze sazenic. Pěstování ze semen je časově náročnější, takže většina zahrádkářů dává přednost sazenicím.

  • Sazenice: Sazenice rebarbory se obvykle vysazují na jaře nebo na podzim. Vysaďte je do hloubky, ve které byly pěstovány v nádobě, s dostatečným rozestupem (asi 90 cm) mezi rostlinami.
  • Semena: Pokud se rozhodnete pěstovat rebarboru ze semen, zasejte je do hloubky 1 cm v předjaří. Když semenáčky povyrostou a mají několik pravých listů, přesaďte je na trvalé stanoviště.

4. Zálivka a hnojení

Rebarbora potřebuje pravidelnou zálivku, zvláště v suchých obdobích. Půda by měla být stále mírně vlhká, ale ne přemokřená. Mulčování může pomoci udržet vlhkost v půdě a omezit růst plevele.

Hnojení je důležité pro zdravý růst rebarbory. Každé jaro přidejte kolem rostliny kompost nebo organické hnojivo s vysokým obsahem dusíku. Během vegetační sezóny můžete použít tekuté hnojivo každé čtyři až šest týdnů.

5. Péče o rostliny

Odstraňování květů je důležité, protože květy odčerpávají energii z rostliny. Pravidelně kontrolujte rostliny a odstraňujte květní stonky, jakmile se objeví.

Rovněž je důležité chránit rebarboru před škůdci, jako jsou slimáci a hlemýždi. Použití netoxických návnad nebo fyzické bariéry může být účinným řešením.

6. Sklizeň

Rebarboru můžete začít sklízet obvykle druhý rok po výsadbě. Sklizeň probíhá na jaře a začátkem léta, kdy jsou řapíky dostatečně silné a dlouhé (20–30 cm). Řapíky odlomte nebo odřízněte u základny, ale nikdy nesklízejte více než třetinu rostliny, aby měla dostatek energie na další růst.

Nikdy nekonzumujte listy rebarbory, protože obsahují kyselinu šťavelovou, která je jedovatá.

Jak udržovat rebarboru po sklizni

Po sklizni je důležité rebarboru správně uskladnit. Řapíky lze skladovat v lednici až týden. Pokud máte velkou úrodu, můžete rebarboru nakrájet na menší kousky a zmrazit pro pozdější použití.

Problematika škůdců a chorob

Rebarbora je obecně odolná vůči škůdcům a chorobám, ale mohou se vyskytnout určité problémy:

  • Slimáci a hlemýždi: Mohou poškozovat mladé listy. Použití ekologických bariér nebo sběr v noci může pomoci.
  • Plíseň šedá: Může se objevit za vlhkých podmínek. Prevence zahrnuje zajištění dobré cirkulace vzduchu a odstranění napadených částí rostliny.
  • Kořenová hniloba: Může být problémem v přemokřených půdách. Ujistěte se, že půda je dobře propustná a nedochází k nadměrnému zalévání.

Rozmnožování rebarbory

Rebarboru můžete snadno rozmnožovat dělením trsů. Tento postup se provádí na jaře nebo na podzim. Vyjměte starší rostlinu ze země, rozdělte ji na menší části tak, aby každá část měla několik zdravých pupenů a kořenů. Tyto nové části zasaďte na připravené stanoviště.

Využití rebarbory v kuchyni

Rebarbora je oblíbená pro svou kyselou chuť, která se skvěle hodí do sladkých dezertů. Zde je několik nápadů, jak ji využít:

  • Rebarborový koláč: Klasický dezert, který kombinuje sladké těsto a kyselou rebarboru.
  • Kompoty a džemy: Skvělý způsob, jak uchovat rebarboru na pozdější období.
  • Smoothie: Přidejte rebarboru do smoothie pro osvěžující nápoj.
  • Omáčky: Kyselá omáčka z rebarbory může být zajímavým doplňkem k masu.

Pěstování rebarbory je relativně snadné a může být velmi uspokojující. S několika jednoduchými kroky můžete mít každý rok bohatou úrodu této chutné zeleniny. Klíčem je správná příprava půdy, výběr vhodného stanoviště a pravidelná péče o rostliny. Dodržováním těchto zásad se můžete těšit na zdravou a chutnou rebarboru, kterou využijete v mnoha kulinářských receptech.

Keep Scrolling

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*