Domácí bazalkové pesto si snadno připravíte, pokud se vám urodilo více bazalky, než můžete spotřebovat. Pesto pochází původem z Itálie a je skvělé na čerstvém pečivu. Také s ním dochutíte těstoviny, nebo salát a svoje uplatnění najde i při podávaní pečených mas.
Suroviny
Postup
- Lístky bazalky, oříšky, sůl, olej a nadrcený česnek vložíme do mixéru, nebo kuchyňského robotu a rozmixujeme na jemné pyré.
- Ke směsi přimícháme nastrouhaný sýr.
- Hotové pesto plníme do uzavíratelných sklenic. Při práci i konzumaci používáme čisté náčiní, aby nám pesto vydrželo co nejdéle. Skladujeme ve sklepě, nebo v lednici.
TIP: Lístky bazalky můžete sklízet průběžně, tak jak se vám rozrůstá. Ty, které nezkonzumujete ihned skladujte v igelitovém sáčku v mrazáku. Při výrobě pesta pak můžete použít tyto zamrazené.
TIP 2: Na italském internetu najdete spoustu dalších zajímavých receptů, jak využít bazalku, ale k tomu je zapotřebí mít aspoň základy italštiny.
Foto: Adobe Stock