Bazalkové lístky rozmixované na pesto
Zdroj: Adobe Stock

Bazalkové pesto

Domácí bazalkové pesto si snadno připravíte, pokud se vám urodilo více bazalky, než můžete spotřebovat. Pesto pochází původem z Itálie a je skvělé na čerstvém pečivu. Také s ním dochutíte těstoviny, nebo salát a svoje uplatnění najde i při podávaní pečených mas. 

Suroviny

  • 1 větší stroužek česneku
  • 75 gramů lístků bazalky
  • 7 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce oříšků (vlašské, nebo piniové)
  • sůl
  • 30 gramů lžíce parmazánu

Postup

  1. Lístky bazalky, oříšky, sůl, olej a nadrcený česnek vložíme do mixéru, nebo kuchyňského robotu a rozmixujeme na jemné pyré.
  2. Ke směsi přimícháme nastrouhaný sýr.
  3. Hotové pesto plníme do uzavíratelných sklenic. Při práci i konzumaci používáme čisté náčiní, aby nám pesto vydrželo co nejdéle. Skladujeme ve sklepě, nebo v lednici. 

TIP: Lístky bazalky můžete sklízet průběžně, tak jak se vám rozrůstá. Ty, které nezkonzumujete ihned skladujte v igelitovém sáčku v mrazáku. Při výrobě pesta pak můžete použít tyto zamrazené. 

TIP 2: Na italském internetu najdete spoustu dalších zajímavých receptů, jak využít bazalku, ale k tomu je zapotřebí mít aspoň základy italštiny.

Foto: Adobe Stock

Keep Scrolling

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*