Zdroj: Adobe Stock

Psí víno, loubinec (Parthenocissus quinquefolia)

Loubinci se někdy také říká psí víno, nebo přísavník. Každopádně se jedná o stále tu samou rostlinku, kterou znáte ze zdí a pergol. Krásně se pne, takže dokáže svými listy zakrýt celkem velkou plochu. Podobá se vinné révě, od toho název psí víno.

Loubinec kvete v červenci až v září a plody jsou malé tmavě modré bobulky. Jsou slabě jedovaté pro člověka, ale vzhledem k jejich chuti nehrozí, že by je někdo záměrně konzumoval. Ptákům nevadí, naopak pro mnoho z nich jsou bobule důležitým zdrojem potravy, díky kterým mohou přežít zimu.

Pěstování

Přísavník si můžete vysadit téměř kdekoliv, snad jen v příliš zamokřené a nepropustné půdě by se mu moc nelíbilo. Poroste na slunci i v koutě, kam sluneční paprsky zas tak často nepřijdou. Sázejte ho až 30 cm od zdi, aby si snáze našel vláhu. Jestli nechce, aby se zbytečně plazil po zemi, nabídněte mu nejdříve tyčku. Potom už se doroste ke stěně a máte vyhráno. Rostlina si totiž vytváří typické popínavé “šlahouny”, díky kterým se může přichytit na vertikální povrch.

Jeho opadavé listy se na podzim zbarví do červena, takže rozzáří naše zahrady. V tomhle období nadělá nejvíce parády, v létě vás zase může pomoct ukrýt před zvědavými pohledy sousedů, až budete grilovat pod pergolou. Slabší je to s ním v zimě a na jaře, kdy má opadané listy. To po něm zbudou jenom dřevité výhonky, které se šíří i tam, kde je možná nechcete. Proto je zima a časné jaro vhodné pro “umravnění” nůžkami. 

Protože má svoji domovinu v Severní Americe, byla známa i Indiánům, kteří ji používali v léčitelství. Pomocí plodů přísavníku léčili urologické obtíže a průjmy. 

Keep Scrolling

One Comment

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*