Mrkev (Daucus carota) při vaření používají asi všichni a také patří mezi nejčastější druhy zeleniny, které si lidé pěstují na zahrádce. Není nijak náročná, přesto by se mohlo hodit několik fíglů, které úrodu pomohou zvyšit.
Několik tipů:
– Mrkev dobře roste kyprých, propustných půdách. Pokud máte záhony spíš jílovité, zkuste je vylepšit kompostem, klidně i smíchaným s trochou písku. Nebo využijte pro pěstování vyvýšené záhony.
– Pro pěstování v hutných půdách se také dá využít odrůd mrkve, které tvoří spíše kratší kořen. Ty pak snáze rostou.
– Po cca 40 dnech od výsevu mrkev vyjednoťte. Můžete je zkusit přepíchnout vedle do záhonu.
– Při sklízení a čištění mrkví jimi o sebe neklepejte. Obzvlášť u druhů, které plánujete uskladnit dlouhodoběji.
– Mrkev nenechávejte přerůst, poté praská.
Zdroj: Youtube kanál eChakuparka.cz, Pixabay.com
Pingback: Krecht – způsob uskladnění zeleniny podle našich předků - Naturhelp.cz
Pingback: Jak pěstovat cibuli kuchyňskou (Allium cepa) – ze semen nebo ze sazečky? – videonávod - Naturhelp.cz