Mísa plná halušek
Zdroj: Adobe Stock

Halušky se zelím a uzeným masem

Suroviny vyjdou na 8 porcí.

Suroviny

  • 3 kg brambor
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g hrubé mouky
  • 2 ks cibule
  • 2 kg bílého zelí
  • sůl
  • 1,5 kg uzeného masa

Postup

  1. Syrové brambory nastrouhejte na jemno. Vymačkejte z nich přebytečnou šťávu.
  2. K bramborám přidejte dvě pořádné špetky soli a mouku. Dejte vařit vodu a osolte ji. Do vroucí vody hoďte kousek těsta. Pokud zůstane vcelku, trefili jste konzistenci. Když se rozpadne, přidejte do těsta ještě mouku a opakujte.
  3. Do vody začněte pasírovat halušky přes speciální sítko. Pokud nemáte, použijte dvě lžičky a tvarujte nočky. Je to o něco pracnější postup, ale s trochou cviku se dá zvládnout.
  4. Halušky vařte cca 6 minut. Pak je zceďte a přendejte do větší mísy. Dávku těsta uvaříte asi čtyřikrát. Mezi jednotlivými várkami měňte vodu.
  5. Uzené maso si uvařte klidně den předem. Poté ho pokrájejte na malé kousky.
  6. Na trošce oleje orestujte cibulku. Přidejte zelí s trochou šťávy a vařte, dokud se všechna nevypaří. Nakonec vše smíchejte a případně podle chuti dosolte.

Foto: Adobe Stock

Keep Scrolling

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*