Suroviny vyjdou na 8 porcí.
Suroviny
- 3 kg brambor
- 250 g hladké mouky
- 250 g hrubé mouky
- 2 ks cibule
- 2 kg bílého zelí
- sůl
- 1,5 kg uzeného masa
Postup
- Syrové brambory nastrouhejte na jemno. Vymačkejte z nich přebytečnou šťávu.
- K bramborám přidejte dvě pořádné špetky soli a mouku. Dejte vařit vodu a osolte ji. Do vroucí vody hoďte kousek těsta. Pokud zůstane vcelku, trefili jste konzistenci. Když se rozpadne, přidejte do těsta ještě mouku a opakujte.
- Do vody začněte pasírovat halušky přes speciální sítko. Pokud nemáte, použijte dvě lžičky a tvarujte nočky. Je to o něco pracnější postup, ale s trochou cviku se dá zvládnout.
- Halušky vařte cca 6 minut. Pak je zceďte a přendejte do větší mísy. Dávku těsta uvaříte asi čtyřikrát. Mezi jednotlivými várkami měňte vodu.
- Uzené maso si uvařte klidně den předem. Poté ho pokrájejte na malé kousky.
- Na trošce oleje orestujte cibulku. Přidejte zelí s trochou šťávy a vařte, dokud se všechna nevypaří. Nakonec vše smíchejte a případně podle chuti dosolte.
Foto: Adobe Stock
Keep Scrolling