Prunus domestica
Zdroj: Adobe Stock

Slivoň švestka, švestka domácí (Prunus domestica)

Tento u nás dobře známý strom patří do čeledi růžovitých. Jedná se o opadavý listnáč, často pěstovaný v našich zahradách a sadech. Jeho pěstování má v Evropě dlouho tradici, protože nám dává vynikající plody – švestky.

Jedná se o strom, který může dorůst až 10 metrů výšky. Koruna bývá vejčitá a kmen kryje hnědošedá borka. Listy mají vejčitý tvar a dorůstají délky 4-8 cm. Švestky kvetou od dubna do května. Plody jsou podlouhlé, někdy elipsovité a bývají kolem 2-5 cm velké.  Mají tmavě modrou, fialovo modrou až modro černou barvy a mohou být ojíněné. 

Pěstování

Švestky patří mezi ovocnými stromy k těm, které lépe snášejí zimu. Nerozhodí je ani nějaký ten pozdní mrazík. Hodí se proto i do vyšších poloh, svahů, nebo s ní můžete zaplnit místo na nechráněném místě v sadu. Ani na zeminu nejsou nijak náročné. Hodí se ale dostatek vláhy, obzvlášť v době, kdy se tvoří plody. Při suchém létě švestku zalévejte, jinak budou plody malé, nebo jich bude jen pár, protože strom je v reakci na sucho shodí. 

Výsadbu provádějte ideálně na jaře, nebo na podzim. Pokud koupíte kontejnerované sazenice, můžete sázet po celý rok, vyjma těch nejsušších obdbobí v létě

Šarka

Pěstování švestek ztěžuje virové onemocnění zvané šarka. Způsobuje brzký opad plodů a následný úhyn celého stromu. Ideální způsob, jak viru předcházet je pěstovat ty odrůdy, které jsou rezistentní, nebo alespoň tolerantní. Vyšlechtěno jich bylo mnoho a některé z nich jsou: Jojo – asi nejvíce rezistentní odrůda, původem z Německa. Kolem napadeného místa vytváří korkové pletivo. Tím virus izoluje a zamezí jeho dalšímu šíření. Další jsou: Čačanská lepotica, Herman, Opal, Presenta.

Využití

Švestkové dřevo se používá v řezbářství, má hezky načervenalou barvu. Dále se uplatní při uzení, je poměrně tvrdé, takže nehoří nijak rychle a zároveň masu dodá charakteristickou vůni

Švestky můžete konzumovat syrové, zamrazit je, nebo z nich připravit kompot. Pokud jich máte víc, uvařte povidla. Jsou také vynikající v ovocných knedlících, buchtách, nebo koláčích. Přebytek můžete usušit, nebo z nich vypálit slivovici. Plod obsahují vitamíny a minerály včetně antioxidantů. V zimě je ideální konzumovat švestky sušené, ty jsou skvělým zdrojem energie.

Foto: Adobe Stock

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*