Ocimum basilicum
Zdroj: Adobe Stock

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

Bazalka pravá je velmi aromatická rostlina a patří do čeledi hluchavkovitých. Pochází z tropických regionů Asie a Indie. Do Evropy se dostala zhruba v 16. století a od té doby se rozšířila do našich zahrádek a květináčů. Je to jednoletá bylinka, která dorůstá 20 – 40 cm. Lodyha je lysá, ale větvená. Vyrůstají z ní vejčité až podlouhlé listy na kratších stopkách. Kvete bílými kvítky, které jsou opylovány hmyzem. Plodem těchto květů je červenohnědá tvrdka. 

Pěstování

Bazalka je často využívaná v kuchyni, proto se hodí mít ji doma hojnou zásobu. Můžete ji pěstovat v zahrádce, nebo i na balkoně, či v květináči za oknem. Postačí ji lehká, humózní půda s dostatečnou vlhkostí. Má totiž ráda dostatek živin. Pokud pěstujete ze semínek, dejte je klíčit v březnu, až dubnu. Za tři týdny budete mít vzrostlé rostlinky vhodné k přesazení. V květnu je šoupněte rovnou na záhon. 

Případně si můžete v supermarketu nebo zahradnictví koupit již vzrostlou bazalku. Tu upotřebíte při vaření a ještě ji nařízkujete. Odstřihněte čistým řezem několik výhonů, které nekvetou a otrhejte lístky. Nechte jenom pár vrhních. Výhonky dejte do sklenice s vodou, kterou postavte za okno. Do pár týdnů bude bazalka kořenit a vy můžete nové rostlinky vysadit do květináče. 

Sklizeň a využití

Bazalkové lístky můžete sbírat až do doby těsně před květem. V té době mají nejsilnější aroma a klidně ji tedy skliďte celou. Pokud se vám rozrostla natolik, že ji nestíháte spotřebovat, můžete ji uchovat několika způsoby. Vyrobte si do zásoby bazalkové pesto, lístky ostříhejte a nasušte, nebo je dejte do igelitového pytlíku a zamrazte. Takto uchované lístky jako když najdete, až si budete chtít uprostřed zimy dopřát výživnou domácí pizzu.

Foto: Adobe Stock

Keep Scrolling

3 komentáře

  1. Pingback: Tipy na zdravé grilování | 4health.cz

  2. Pingback: Jaké bylinky by neměly chybět v žádné kuchyni? - Naturhelp.cz

  3. Pingback: Jak na rozkvetlý balkon? Vsaďte na truhlíky! - Naturhelp.cz

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*