Roubování je, podobně jako očkování, známý způsob vegetativního množení užitkových rostlin. Rozlišujeme při něm dvě různé části rostlin – podnož, která bude budoucí rostlinu vyživovat a roub. Ten nese kýženou genetiku rostliny, kterou chceme pěstovat na podnoži. Perfektní a rozsáhlý videonávod natočil pan pěstitel Urbánek z Židlochovic.
Roubovat můžeme různé druhy ovocných dřevin: jabloně, hrusně, třešně, švestky, ale i ořešáky a v poslední době se roubuje i zelenina – okurky, nebo melouny.
Několik tipů:
– Používejte čistý a ostrý roubovací nůž.
– Řez na roubu i na podnoži provádějte s nožem mírně šikmo a jedním tahem.
– Srůstová plocha by měla být co možná největší.
– Roubovací pásku utahujte těsně, závisí na tom srůst roubu s podnoží.
Zdroj: Adobe Stock, Jan Urbánek
Pingback: Pokojové rostliny – naturhelp.cz
Pingback: Kde koupit podnože ovocných stromků pro roubování? - Naturhelp.cz
Pingback: Pan Pěstitel Jan Urbánek – Youtube kanál - Naturhelp.cz