Malus domestica
Zdroj: Adobe Stock

Jabloň domácí (Malus domestica)

Jabloně jsou známé opadavé listnáče, které patří do čeledi růžovitých. Jejich častý výskyt v našich zahradách a sadech je dán užitečností. Sklízíme z nich totiž známé a rozšířené plody – jablka. Jedná se o nejpěstovanější ovocnou dřevinu v České republice.I jejich šlechtění má u nás značnou tradici a některé naše odrůdy si získaly popularitu ve světě.

U stromů se dosti liší tvar i velikost právě v závislosti na odrůdě. Většinou dorůstají okolo 6 – 10 metrů výšky. Mohou se dožít až 100 let. Vznikla křížením jabloně lesní a jabloně nízké. Květy jabloní jsou narůžovělé, stromy kvetou od března do května. Plodem je kulatá malvice – jablko, se zelenou, žlutou, nebo červenou slupkou. Ta chrání aromatickou a chutnou dužinu. Uvnitř plodu je jádřinec obsahující okolo 5 – 10 semen. 

Pěstování

Jabloním vyhovuje dostatečně humózní půda, která je bohatá na živiny. Okrajově se dají pěstovat i ve vyšších nadmořských výškách. Nad 600 m.n.m. už je ale potřeba pečlivě vybrat vhodnou odrůdu i stanoviště. Jabloně jsou cizosprašné, vyplatí se tedy vysadit víc stromků různých odrůd. 

Výsadba

Stromky sázejte do vyhloubené jámy o šířce alespoň 60 cm. Podle toho, jestli máte prostokořennou sazenici, nebo tu s kořenovým balem vyberte vhodnou dobu. Prostokořenné se sází na jaře a na podzim. Kontejnerované stromky s balem můžete sázet celý rok, pokud není půda zamrzlá. Jabloň dejte do vykopané jámy a zasypte zeminou, můžete použít kompost. Stromkem po zasypání pořádně zatřeste, aby se hlína dostala k všem kořenům. Přisypte další zeminu, tak aby stromek byl 

V případě, že máme sad, nebo zahradu, která není bezpečně oplocená, mohou být vysazené stromky poškozené zvěří. Proto je nutné použít ochranu kmene, buďto pletivem, nebo speciálním plastovým chráničem, který se zacvakne a připevní k vyvazovacímu kůlu. Jinak totiž kůru mladých stromků okoušou v zimě zajíci a na jaře si některé kmínky mohou vybrat srnci k vytloukání parůžků. V obou případech je vzniklá škoda úplně zbytečná, takže je lepší jí rovnou předcházet. 

Dříve se jabloně sázely nejen v zahradách a intenzivních sadech, jako je tomu dnes. Byly také nedílnou součástí stromořadí a alejí podél cest a pěšin. Naši předkové vybírali ty odrůdy, které v daných podmínkách nejlépe plodily a citlivě tak dotvářeli ráz naší krajiny. Taková stromořadí se dají najít i dnes, většinou na venkově. Jejich popularita se částečně obnovuje a můžeme si všímat, že přibývají i nové výsadby. 

Využití

Ne že by se jabloň objevovala přímo mezi léčivými rostlinami, ale obsah zdraví prospěšných látek v jablcích je nesporný. Najdeme mezi nimi vitamíny C, E, provitamin A, a železo a draslík. Dále obsahují pektin a vlákninu důležitou pro správné trávení. Také přispívá ke snižování krevního tlaku. Jablka se dají doporučit i lidem nemocným cukrovkou.

V kuchyni se jablek připravuje štrůdl a různé koláče, můžeme je samozřejmě konzumovat syrová, nebo přidávat do ovocných salátů. Dělají se z nich kompoty, zavařeniny, přidávají se do pečených čajů. Jablka se s oblibou zkapalňují. 🙂 Dělají se z nich mošty, šťávy, smoothies,nebo pálenka – jablkovice.

Řez jabloní

Jak správně řezat jabloň se můžete podívat ve videonávodu. Pan Urbánek z Židlochovic v něm ukazuje řez jabloní na štíhlé vřeteno od výsadby, až do plné plodnosti.

Jabloň v mytologii

V mytologii tento strom symbolizuje lásku, spojení člověka a přírody, ale také spojnici mezi životem a smrtí. Pro kelty byla jedním ze sedmi nejposvátnějších stromů a je také také znamením v keltském horoskopu. Jablko se jako symbol královské moci je často součástí korunovačních klenotů. Plody se používaly i při některých rituálech, dodnes se udrželo třeba krájení jablíček o Vánocích.

Foto: Adobe Stock

Keep Scrolling