Ašvaganda – bylina plná oxidantů i energie

Ašvaganda, česky vitánie snodárná, pochází z Indie, kde je již po tisíciletí nedílnou součástí
ájurvédské medicíny. Ta rostlinu využívá jako samostatný lék, nebo jako přísadu do nápojů lásky, kdy
se míchá např. s konopím a mandragorou.
Má totiž výrazné afrodiziakální účinky.

Do Evropy se vitánie dostala díky obchodníkům a cestovatelům přibližně na začátku 16. století.
I když se ašvagandě přezdívá také „indický ženšen“, z botanického hlediska nejsou tyto dvě rostliny
ani vzdálené příbuzné.

Vitánie patří do čeledě lilkovitých a je to bohatě větvený polokeř. Dorůstá do výšky 1-2 metrů a má malé žlutozelené květy s průměrem kolem 1 centimetru. Plodem je oranžová až červená lesklá bobule velikosti rozinky. Větvičky keře jsou hustě pokryté šedými chloupky. Ašvaganda roste především v sušších oblastech severní Afriky, na Blízkém východě a v Indii. Pro léčbu různých nemocí se využívá kořen rostliny, který měří pouze 3-10 milimetrů. Co se týče složení rostliny, vitánie obsahuje velké množství aktivních složek, zejména alkaloidy z nichž má např. somniferin hypnotické vlastnosti. Rostlina obsahuje také steroidní laktony, saponiny, fytosteroly, sitoindosidy a withaferiny, které vynikají protistresovými vlastnostmi.

Kdy Ašvaganda pomůže?

Vitánie je jednou z mála bylin, která umí nabudit, ale zároveň uklidnit a zbavit stresu. Mnoho vědeckých studií dokázalo, že ašvaganda pomáhá při depresích a úzkostných stavech, chrání před stresem, podporuje kvalitní spánek a celkovou imunitu organismu.

Tato rostlina dokáže zlepšit náladu, pomůže lépe zvládat hektické situace a pro lidi trpící nespavostí je skvělým přírodním léčivem. Právě díky těmto účinkům získala své druhové jméno “snodárná“. Ašvaganda patří mezi významné antioxidanty! Podle prastarých ájurvédských znalostí, pravidelné užívání vitánie omlazuje, upevňuje sexuální sílu a vitalitu člověka. Obsahuje již zmiňované withanolidy, což jsou látky steroidního typu. Ty pozitivně působí na nervovou tkáň, stimulují mozkové procesy a zvyšují psychickou i fyzickou odolnost organismu. Vitánie se používá také jako afrodiziakum a prostředek ke zvýšení plodnosti. Je součástí mnoha indických elixírů lásky!

Užívání Vitánie

Výtěžek z rostliny se nejčastěji užívá ve formě prášku, kapek nebo rostlinných kapslí. Doporučují se
1-2 kapsle denně. Ideálně ráno po jídle. Prášek pak můžete rozpustit ve vodě nebo jiném studeném
či mírně teplém nápoji. Doporučuje se 250 – 500 miligramů denně.

Externí článek partnera

Keep Scrolling

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*