Domácí ořechové máslo je zdravá dobrota plná živin. Ať už plánujete jeho přípravu proto, že vás baví experimenty v kuchyni, nebo si chcete ohlídat kvalitu ingrediencí obsažených v máslíčku, tento recept pro vás bude to „pravé ořechové“. Zjistěte, jak si udělat to nejlepší ořechové máslo, a přečtěte si, na co byste si při přípravě měli dát pozor.
Domácí ořechové máslo z arašídů
Když se řekne oříškové máslo, mnoha lidem jako první vyvstane na mysl máslíčko arašídové, a to i přes to, že arašídy vlastně nejsou ořechy, ale luštěnina. Tahle dobrota je totiž oblíbená jak u vyznavačů zdravého životního stylu, kteří si ji zamilovali na dochucení snídaňových kaší a výrobu zdravého cukroví, tak také u milovníků asijské kuchyně a u mlsounů, kteří si nedokáží odpustit svou pravidelnou denní dávku máslíčka na lžičku. Navíc se skvěle hodí i na přípravu různých dortů a sušenek, takže ho ocení také fanoušci pečení.
Arašídové máslo je zkrátka nejznámější „ořechovou“ pomazánkou, tak proč si nezkusit udělat vlastní, domácí? Je to jednodušší, než se zdá! Důležité je jen nepodcenit přípravu.
Co budete potřebovat na domácí arašídové máslo?
Vzhledem k tomu, že většinu másla budou tvořit samotné arašídy, je důležité nakoupit v ověřeném obchodě, kde buráky seženete v dostatečně dobré kvalitě. Vyzkoušet můžete třeba arašídy z e-shopu Nutsman, který se na prodej oříšků přímo specializuje. Rozhodující je také typ vašeho mixéru – od jeho výkonu se totiž bude odvíjet výsledná textura arašídového másla. V případě, že máte slabší přístroj, je možné, že se bude při mixování trochu přehřívat a příprava másla vám tak bude trvat déle.
Příprava arašídového másla
Je jen na vás, zda na výrobu použijete nepražené arašídy, nebo dáte přednost upraženým oříškům. Pokud však máte méně výkonný mixér, rozhodně zkuste arašídy upražit. Když se rozehřejí oleje, které jsou v arašídech obsažené, bude se vám máslo lépe mixovat.
Základem pro arašídové máslo je 500 g kvalitních arašídů. Další ingredience jsou volitelné. Můžete přidat lžíci arašídového nebo slunečnicového oleje, půl lžičky soli nebo třeba lžíci medu na doslazení. Pak už jen všechny suroviny přidejte do mixéru a spusťte na plný výkon. Na začátku bude hmota vypadat, jako kdyby z ní arašídové máslo nikdy nemohlo vzniknout, ale vytrvejte a uvidíte, že po chvíli se začne tvořit krémová směs. Podle typu vašeho přístroje bude možná potřeba jednou za čas proces zastavit a setřít arašídy ze stěn mixovací nádoby.
Domácí máslíčko z ořechů
I když jsou arašídová másla jednoznačně nejznámější, na přípravu domácího ořechového másla můžete použít klidně i lískové oříšky nebo třeba kešu. U „lískáčů“ však myslete na to, že jde o oříšky tvrdé, náročné na zpracování. Pro výrobu kvalitního másla proto budete potřebovat silný mixér nebo kuchyňský robot. Pokud však máte ten správný přístroj, je výroba lískooříškového másla stejně jednoduchá jako příprava toho arašídového:
- Lískové ořechy je vhodné trochu
- opražit v troubě
- cca na 180 stupňů, dokud nezačnou praskat slupky.
- Horké oříšky pak vložte do utěrky a zlehka promačkejte, aby se slupky oddělily od jader.
- Z takto připravených ořechů můžete začít mixovat máslo.
- Jakmile je hmota jemná, přidejte kokosový olej, špetku soli, případně vanilku a kvalitní kakaový prášek.
Tip: Počítejte s tím, že nejprve se vytvoří ořechová mouka. Tuk, který je zodpovědný za krémovou konzistenci, se začne uvolňovat až po chvíli.
Návod, jak na domácí ořechové máslo, už máte, nyní se tedy můžete pustit do příprav! Nakupte kvalitní arašídy nebo ořechy a namixujte si tuhle zdravou dobrotu přesně podle vaší chuti!
Externí článek partnera