Kdo by neznal povzbuzující nápoj z bobulí kávovníku. Rostlina je původem ze subtropických a tropických horských lesů v Etiopii. Nejznámější odrůdou je kávovník arabský – coffea arabica. Vypěstovat si ji ale můžeme i doma. Pokud mu dopřejeme potřebnou péči, odmění nás červenými, nebo žlutými bobulemi.
Pěstování ze semene
Semena kávovníku musí být čerstvá, protože poměrně rychle ztrácí schopnost vyklíčit. Měly by kolem sebe také mít ochranný obal, tvz. endokarp. Klíčení bude mít největší úspěch v mírně kyselé půdě – kolem pH 5 – 6,5 a v místě, kde je stálá teplota kolem 20 stupňů. Do květináče nedávejte víc než 4 semena. Pravidelně zalévejte a nenechte zeminu vyschnout. Semena klíčí mezi 3. – 6. týdnem od zasazení. Po cca 10 dnech od vyklíčení můžeme přesazovat malé rostlinky.
Starší rostliny
V dalších letech je pravidelně přesazujte do většího květináče, ideálně + 3 cm každý rok. Dobré je pravidelně hnojit hnojivem s vyšším obsahem dusíku. Občas kávovníku rosení lístků, ale pozor, nevystavujte ho přímému slunci. V zimě dejte pozor na průvan, ten by mohl s přelíváním vytvořit smrtící kombinaci. Spíše se poohlédněte po stanovišti, na které netáhne a rostlině uberte zálivku, vydrží v zimě spíše sucho, než přemokření.
Plody
Kávovník dorůstá výšky kolem 3 metrů, ale už u metrových rostlin se můžete těšit na plody. Většinou začíná kvést po třech letech, mezi březnem a květnem váš potěší žlutobílé květy. Až odkvete, uberte se zálivkou a vodou. Celkem dlouho po odkvetení začnou dozrávat plody – kávové třešinky. Každé z nich obsahuje dvě kávová zrnka. Sklizená zrnka zkuste upražit, nebo můžete začít pěstovat další rostlinky.
Foto: Adobe Stock