Tribulus terrestris
Zdroj: Adobe Stock

Kotvičník zemní (Tribulus terrestris)

Kotvičník zemní je jednoletá bylinka, která patří do čeledi kacibovitých. Roste poléhavě, má 10 – 60 cm dlouhé lodyhy, které se moc nevětví. Listy rostou na krátkých řapících, mají epileptický, nebo podlouhle kopinatý tvar. Květy jsou pětičetné, mají žlutou barvu. Plody jsou tvrdé plůdky a mají po stranách dva špičaté ostny. Nejspíš pochází z mořských pobřeží Číny a Japonska. Rozšířil se ale po světě, roste v Evropě, Asii, Africe i Austrálii.

Pěstování

Nejjednodušší je pěstování ze semen. Vysejte je do truhlíku, nebo záhonu. Stačí běžný substrát, nebo lehčí, písčitá zemina.  Rostlině se také daří ve volné půdě, kde ji můžete i nechat zplanět. Semena dozrají a bude se sama šířit. Druhým způsobem je pěstování ze semen, která se většinou pár dní máčí ve vodě. To aby lépe a rovnoměrněji klíčila. Rostlinky jsou citlivé na houbové choroby, takže je lepší semínka ošetřit proti plísním. Kvést začnou na stanovišti poté, co výhonky dosáhnou zhruba 5 cm délky. Nať můžete sklízet průběžně a před příchodem mrazů ji klidně ostříhejte celou.

Účinky

Už ve starém Řecku se kotvičník přidával do různých afrodiziakálních nápojů. I dnes se mu proto říká “zelená”, nebo “přírodní” viagra. Povzbuzuje sexuální apetit a zlepšuje funkci pohlavních orgánů. Ve staré Číně se používal k léčbě jater, ledvin a na zvýšení obranyschopnosti organismu.

Dnes je tato bylina je známá hlavně mezi sportovci, fitness nadšenci a všemi, kdo potřebují podávat fyzické výkony na nejvyšší úrovni. Kotvičník totiž pomáhá zvyšovat hladinu testosteronu. To je nejdůležitější mužský pohlavní hormon, zodpovědný za růst a vývoj pohlavních orgánů, chuť na sex, ochlupení i psychiku. Sportovci ale hlavně ocení, že zlepšuje růst svalů, zlepšuje jejich regeneraci a dodává energii. Kotvičník není vhodný pro těhotné a kojící ženy díky obsahu alkaloidů. 

Můžete ho zakoupit jako doplněk stravy, nebo použít ten. který jste si vypěstovali. Připravte si odvar ze 2 čajových lžiček kotvičníkové nati a zalijte ji 250 ml horké vody. Nechte 15 minut louhovat, případně podle chuti doslaďte medem.

Foto: Adobe Stock

Keep Scrolling

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*