Dendrocopos major
Zdroj: Adobe Stock

Strakapoud velký (Dendrocopos major )

Strakapoud je u nás hojně rozšířený šplhavec, který patří do čeledi datlovitých. Vyskytuje se na celé východní polokouli, kromě Austrálie. Je velký zhruba jako špaček, na délku dorůstá 22-23 cm. Stavbou těla je skvěle přizpůsobený k životu na stromech. Z jeho čtyř prstů dva směřují dozadu a dva dopředu. Všechny jsou zakončeny drápy, takže se snadno zachytí na kmenech. Tuhá ocasní pera pak poslouží jako opora při šplhání. Silné krční svaly mu umožňují do dřeva klovat velkou rychlostí a zesílená lebka chrání jeho mozek před zpětnými nárazy.

Strakapoud je z vrchu převážně černý, ale má výrazné bílé znaky na křídlech. Hruď je rovněž bílá a na hlavě má samec červený proužek. Hnízdí v dutinách stromů, které si sám vytesává. Samice do dutiny pak snese 5-7 bílých vajec. Sedí na nich střídavě oba rodiče po dob 12-13 dní. Následně mláďata 3 týdny krmí a po vylétnutí z hnízda ještě nějaký čas přikrmují.

Strakapoud se živí hmyzem žijícím ve dřevě stromů, semeny jehličnanů a bobulemi. Nejčastěji je však k vidění právě při prozkoumávání kmenů, kde hledá larvy a další hmyz. Potravu dokáže najít ve štěrbinách kůry a dobývá ji i z chodbiček ve dřevě. Poklepáváním zobákem dokáže určit, kde se kořist nachází. Poté, co ji objeví, rozšíří její chodbičku tak, aby se do ni dostal drsným jazykem, kterým potravu vytáhne z úkrytu.

Foto: Adobe Stock

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*