Passer domesticus
Zdroj: Adobe Stock

Vrabec domácí (Passer domesticus)

Vrabec je drobným zástupcem z čeledi vrabcovitých. Žije na velkém území Evropy a Asie. Introdukován byl také do Ameriky, Afriky, Austrálie a Nového Zélandu. Měří 14 -15 centimetrů a rozpětí křídel bývá 21 centimetrů. Hmotnost se pohybuje okolo 20 gramů. Tito ptáci mají kratší zobák a ocas. Samec má špinavě šedou spodní část těla. Z vrchu je hnědý s černými skvrnami a jednou bílou na hrdle. Samice jsou méně nápadně zbarvené, čili se u těchto ptáků projevuje sexuální dimorfismus.

Vrabec je stálým ptákem a po celý rok žije v početných hejnech. Dospělí ptáci se živí částmi rostlin a semeny. Skvěle si přizpůsobil životu vedle člověka, takže svůj jídelníček rozšiřuje i zbytky krmení zvířat. Je od nepaměti jeho věrným průvodcem. Dospělí mladé ptáky krmí drobným hmyzem. Hnízda pod okapy, ve škvírách, puklinách zdí a využívají i další místa. Nebývají nijak úhledná, staví je jednoduše z větviček a vystélá je peřím a trávou.

Samička snáší 5 -6 bělavých vajec s černohnědými skvrnami. Sedí na nich 14 dní oba rodiče a střídavě pak i mláďata krmí po dalších asi 17 dní.


Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*