Origanum vulgare
Zdroj: Adobe Stock

Dobromysl obecná (Origanum vulgare)

Dobromysl obecná, neboli oregano, je bylinka z čeledi hluchavkovitých. Svoje uplatnění najde v kuchyni i jako léčivá rostlina. Proto málokdy v našich zahradách chybí. Roste v k zemi vlnitě přitisknutých porostech. Vysoká bývá 20 – 80 cm. Má načervenalou čtyřhrannou lodyhu a výběžky jejich oddenků často dřevnatějí. Listy rostou na krátkém řapíků, jsou vejčitého tvaru. Květenstvím dobromysli jsou lata sdružená ve větších hlávkách.

Kvítka mají růžovou barvu a kvetou od července do září. Jejich plody jsou tvrdky. Rostlina obsahuje aromatické silice, takže velmi příjemně voní. Pochází ze Středomoří a pěstuje se již od antiky. Díky tomu se oregano rozšířilo do Evropy a postupně zplanělo. Původní je i na Kavkaze, v Malé Asii, v Íránu, nebo na Blízkém východě. 

Pěstování

V přírodě oregano roste na krajích lesů, pasekách, březích a stráních. Spíše se udrží na mělkých půdách. Pokud ho chcete pěstovat v zahrádce, vyberte stanoviště, kde bude mít dostatek slunce. Dobře poroste v propustných půdách, hodí se i na skalku. Dokonce se možná trochu rozšíří do okolí, ale nebojte se. Není totiž nijak invazivní, alespoň ho budete sklízet víc. Množit ho můžete dělením trsů. Při sklizni stříhejte jenom vrchní část rostliny, tak výhonky zase snadno obrostou.

Použití

V kuchyni je dobromysl nezbytným kořením na pizzu. Společně s bazalkou ji dodávají tu pravou chuť. Najdete ji i ve směsi provensálského koření, i když tedy spíše pod názvem oregano. Je oblíbené s celém středomoří, takže ji najdete v tamních zeleninových salátech, nakládaných sýrech, nebo ve směsi na plnění těstovin. Uplatní se i v mexické kuchyni, například při přípravě chilli con carne.

Léčivé účinky

Dobromysl pomáhá při nechutenství a podporuje chuť k jídlu. Dále nám může ulevit při bolestech žaludku, zánětech střev a trávicího traktu. Celkově podporuje trávení. Ulevuje od kašle, hlavně od dráždivého a suchého bez vykašlávání. Účinkuje při migrénách, kladně působí i na psychiku. Odtud český název dobromysl.

Foto: Adobe Stock

Keep Scrolling

One Comment

  1. Pingback: Jaké bylinky by neměly chybět v žádné kuchyni? - Naturhelp.cz

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*