Pyrus communis
Zdroj: Adobe Stock

Hrušeň obecná (Pyrus communis)

Hrušeň obecná patří do čeledi růžovitých a jedná se o opadavý listnatý strom. Roste ve spoustě zahrad, protože je to jeden z našich nejběžnějších ovocných stromu, společně s jabloní. Ovocné stromy se obecně nedožívají nějak vysokého věku, ale hrušeň patří k těm dlouhověkým. Dosahuje výšky až 15 metrů, kmen kryje šedočerná, rozpraskaná borka. Letorosty jsou zelenohnědé s hladkými, kuželovitými pupeny. Eliptické listy bývají 5 – 10 cm dlouhé a vyrůstají na řapících. Květenstvím hrušně je chocholík a květy mají bílou barvu.

Pěstování

Hrušně nejsou náročné, jenom při výsadbě si pohlídejte, abyste je sázeli stejně hluboko, jako byly ve školce. Krček roubu by měl zůstat nad úrovní zeminy. Svědčí jim spíše teplejší podmínky, ideálně v nadmořské výšce do 350 m.n.m. Půda by měla být propustná, hrušeň nesnáší zamokřená stanoviště a místa s vysokou hladinou podzemních vod. Má ráda dusík, takže se ji nebojte přihnojit. Při výsadbě většího množství je sázejte alespoň 3,5 metrů od sebe. Existují kultivary vhodné i do malých zahrad, takže se nebojte, že by vám zabrala veškerý prostor. Pokud nemáte velký pozemek, zasaďte zákrsek nebo čtvrtkmen.

Až budete hrušeň prořezávat, můžete využít propracovaný videonávod od pana pěstitele Jana Urbánka. V něm se dozvíte jak hrušeň řezat od výsadby, až do plné plodnosti.

Odrůdy a využití

Hrušky se dají použít k přímé konzumaci, do koláčů i kompotů. Můžete z nich vyrobit i pálenku – hruškovici. Pěstuje se mnoho kultivarů a liší se od sebe velikostí i tvarem malvic:

Konference – stará anglická odrůda, vznikla koncem 19. století. Protáhle plody mají zelenavě žlutou barvu a jsou šťavnaté. Chuť je příjemně nasládlá. Hodí se do zahrad i alejí. Odolává strupovitosti.

Solanka – patří mezi staré odrůdy, vznikla před více ne 200 lety v Solanech u Litoměřic. Plody jsou šťavnaté, mírně navinulé a kořenité chuti. Je odolná proti mrazu, takže ji můžete vysadit i ve vyšších polohách.

Williamsova – hodně stará, anglická odrůda. Dozrává v létě. Díky kořenité chuti se hodí k přímé spotřebě, do kompotů ale i aromatických pálenek. Neprospívá dobře vy vyšších polohách.


Keep Scrolling