Angrešt, srstka obecná, meruzalka srstka, nebo latinsky Ribes uva crispa. Tyto všechny názvy nese keř, který plodí u nás dobře známé ovoce – angrešty. Vyskytuje se i planě v přírodě, ale spíš se setkáme s šlechtěnou v našich zahrádkách. Může dorůstat až výšky 1 metr a je to rozvětvený keřík se šedou kůrou. Opadavé lístky mají chlupatý rub a rostlina bývá pokrytá trny, které vyrůstají z letorostů. Angrešty kvetou od dubna do května.
Plody jsou nazelenalé, nebo načervenalé bobule, pokryté chloupky. Jsou vodnaté se sladkou až nakyslou chutí.
Konzumují se syrové, čerstvě utržené z keře. Snězte je jen tak, nebo je přidejte do ovocných salátů. Pokud se jich urodilo víc, zpracujte je do marmelády, džemu, nebo rosolu. Obsahují dost vitamínů, jako je třeba E, B6 a C. Sušené lístky angreštu využijte k přípravě čaje. Ten má zklidňující účinky, podobně jako třeba meduňka.
Pěstování
Angrešt se v Evropě tradičně pěstoval ve Francii a Anglii. Mezi často pěstované odrůdy patří třeba Invicta, Chryso, nebo Zlatý fík. Keřům, případně stromkům angreštu se bude dařit, pokud je vysadíte do středně těžké půdy, která má dostatek vlhkosti. Pomůže také, pokud ho necháte růst někde v závětří. Vysadit ho můžete zjara i na podzim.
Na jaře se také prostřihává, aby došlo k zmlazení výhonů, které budou plodit. Ty by měly být staré okolo 3-5 let. Starší výhony odstraňte a mladší můžete zkrátit. Pokud máte hnůj, nebo kompost, přidejte ho na podzim kolem rostliny. Více o řezu angreštu:
Jak na množení osvědčených odrůd angreštu
Zdroje: Youtube kanál Plodná zahrada, Youtube kanál p. Urbánka