Stroje na zmrzlinu, led a šlehačku v profesionální gastronomii

Základním vybavením každé zmrzlinárny a některých cukráren a kaváren je zmrzlinový stroj, díky kterému se výroba zmrzliny stává jednoduchou a rychlou. Jaký stroj je nejlepší vybrat, na co si dát pozor a proč se vyplatí investovat do zařízení na výrobu zmrzliny a šlehačky?

Typy strojů na výrobu zmrzliny

Výběr stroje na zmrzlinu závisí především na tom, jaký typ výrobků chceme vyrábět. Freezery, tedy stroje, které jsou zodpovědné za celý proces výroby zmrzliny – chlazení, míchání, provzdušňování a mrazení zmrzlinové směsi, slouží k přípravě stále oblíbenějších řemeslných zmrzlin a přírodních sorbetů na bázi ovoce nebo šťáv. Můžeme si vybrat stroje vertikální nebo horizontální, tedy takové, u kterých je válec (cylinder) umístěn svisle nebo vodorovně. Objem výroby závisí do značné míry na jeho velikosti. Vodorovná poloha umožňuje rovnoměrné provzdušňování připravované směsi. Pro výrobu italské zmrzliny a mraženého jogurtu se používají přístroje trochu jiného typu – automaty na zmrzlinu soft. Jejich konstrukce se skládá z dvojice nezávislých komor, což umožňuje výrobu dvou různých příchutí samostatně nebo společně. Velmi snadno se používají, mají automatizovaný systém chlazení, míchání a dávkování a umožňují rychlou výrobu zmrzliny z hotových směsí. Některé modely mají počítadlo vydaných porcí.

Parametry, na kterých záleží

Zkušení prodavači zmrzliny většinou vědí, co pro svůj podnik potřebují. Pokud je to však vaše první investice do zmrzlinového stroje, měli byste vědět, na co se zaměřit, abyste svůj výběr optimalizovali. Především byste měli znát, jaký je počet agregátů, které jsou zodpovědné za účinnost zařízení a jakým způsobem je chlazeno – vodou nebo vzduchem. V případě freezera je důležitá nejen velikost válce (cylindru) a jeho poloha, ale také množství dostupných funkcí. Pokud se zmrzlinárna zaměřuje na nabídku omezenou na pár příchutí a výroba probíhá v malém měřítku, stojí za zvážení výběr dvouválcového stroje, který kombinuje funkce freezeru a pasterizátoru. Ať už si vyberete jakýkoli stroj, musíte se podívat na výkon a systém chlazení zařízení.

Stroj na výrobu šlehačky

Při rozhodování o výrobě a prodeji zmrzliny ve zmrzlinárně, cukrárně nebo kavárně se vyplatí mít zařízení na výrobu šlehačky. V některých případech stačí obyčejný sifon, ale pokud chcete kromě zmrzliny nabízet i zmrzlinové dezerty, je stroj na šlehačku možností, kterou je třeba zvážit ze dvou hlavních důvodů. Za prvé automatické stroje na šlehačku zaručují rychlou výrobu velkého množství této pochoutky, za druhé má smetana z automatu vždy stejnou strukturu a perfektní konzistenci a především neutrální chuť, která je způsobena použitím vzduchu a ne oxidu dusného, jako v případě sifonů.

Stroj na výrobu ledu

Dalším zařízením, které by se v zmrzlinárně, cukrárně nebo kavárně mělo nacházet, je stroj na výrobu ledu. V závislosti na potřebách a profilu provozovny máme na výběr dva typy zařízení – stroje na drcený led a výrobníky ledových šupin. Oba typy jsou užitečné pro výrobu a zdobení dezertů nebo ledové kávy, i když ledové šupiny se nejčastěji používají v širokém spektru produkce potravin, například při pečení a rybolovu.

Externí článek partnera

Keep Scrolling

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*