Jak na zmlazovací řez ovocných stromů – videonávod

V zahradách a sadech můžeme často narazit na starší ovocné stromy, které byly delší dobu zanedbávány. Někoho může na první pohled jejich vzhled od přeřezávání odradit, protože je těžké někde začít. V dnešním video návodu se tak podíváme, jak si s nimi poradit. Práce na takovém stromě je vždy velké množství, ale odměnou může být prodloužení jeho života a plodnosti.

Jak na zmlazovací řez :

  • Při zmlazovacím řezu odřežte převislé větve, které se sklánějí k zemi – nahradí letorosty, které už si strom sám od sebe založil a narůstají vzhůru
  • Také odstraňujte větve, které rostou dovnitř, nebo se kříží. V takovém případě odřízněte vždy celou větev.
  • Objevit se může i několik větví, které rostou v jednom místě správným směrem, ale prostor příliš zahušťují. V tom případě vyberte pouze jednu, aby došlo k prosvětlení koruny.
  • Zmlazovací řez lze provádět do konce května u meruněk. U jádrovin je lepší začít dříve, ideální po pominutí nočních mrazíků. Brzký jarní řez totiž podporuje růst letorostů.
  • Třešně se zmlazují málo, stačí většinou prosvětlovací řez.
Zmlazovací řez podle p. pěstitele Urbánka

Zdroje: Youtube kanál p. Urbánka,

Keep Scrolling

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*