V zahradách a sadech můžeme často narazit na starší ovocné stromy, které byly delší dobu zanedbávány. Někoho může na první pohled jejich vzhled od přeřezávání odradit, protože je těžké někde začít. V dnešním video návodu se tak podíváme, jak si s nimi poradit. Práce na takovém stromě je vždy velké množství, ale odměnou může být prodloužení jeho života a plodnosti.
Jak na zmlazovací řez :
- Při zmlazovacím řezu odřežte převislé větve, které se sklánějí k zemi – nahradí letorosty, které už si strom sám od sebe založil a narůstají vzhůru
- Také odstraňujte větve, které rostou dovnitř, nebo se kříží. V takovém případě odřízněte vždy celou větev.
- Objevit se může i několik větví, které rostou v jednom místě správným směrem, ale prostor příliš zahušťují. V tom případě vyberte pouze jednu, aby došlo k prosvětlení koruny.
- Zmlazovací řez lze provádět do konce května u meruněk. U jádrovin je lepší začít dříve, ideální po pominutí nočních mrazíků. Brzký jarní řez totiž podporuje růst letorostů.
- Třešně se zmlazují málo, stačí většinou prosvětlovací řez.
Zdroje: Youtube kanál p. Urbánka,
Keep Scrolling