fotka jedlého živého plotu v permakulturní zahrádce_naturhelp
Zdroj: Adobe Stock Adobe Stock

Jedlý živý plot – co do něj vysadit?

Plot nemusí být jen z pletiva, nebo planěk. Přečtěte si, jak oddělit pozemek, ukrýt se před zraky sousedů a ještě sklízet hromady plodů.

Ideální cestou k tomu je vysázet jedlý živý plot. Tedy plot, který bude tvořený takovými druhy, ze kterých máme další užitek v podobě ovoce, nebo jiných částí rostliny, které bychom mohli sklízet. Při výsadbě myslete i na ostatní živočichy. Včelám pomůže výsadba medonosných rostlin, husté keře zase poskytnou úkryt a místo pro hnízdění ptákům. Ti také ocení potravu v podobě semen a bobulí.

Druhy vhodné do živých plotů:

Každá dřevina bude mít v živém plotu trochu jinou funkci. Jejich kombinací pak vznikne krásný plot, který poskytuje celoroční užitek.

Muchovník (Amelanchier)

Hodí se do těch plotů, které necháte volně růst i těch, které občas střihnete. Řez totiž snáší dobře. Na jaře má krásné květy, v létě bude plodit fialové bobule, na kterých si pochutnáte nejlíp hezky z keře rovnou do pusy. Pokud vás nepředběhnou kosáci. Na podzim plotu dodá oranžovo-červený háv, takže pokud jich vysadíte víc, sousedovy túje závistí zezelenají.

Jeřáb černoplodý (arónie)

Aronie, neboli černé jeřabiny se dají pořídit jako keře, nebo i roubované na kmínku. Kvete drobnými bílými květy a plodí tmavě fialové až černé malvičky. Ty se hodí do ovocných šťáv, kompotů, nebo je lze využít jako přírodní barvivo. Keř není náročný na půdní podmínky, ani na zálivku.

plody černého jeřábu na podzim_jedlý živý plot_naturhelp

Dřín obecný (Cornus mas)

Do sušších a kamenitých částí pozemku, které potřebují oplotit se hodí dřín. Je nenáročný, takže si taková místa v klidu zabere a bude plot zdobit žlutými květy. Koncem srpna z něj budete sklízet hezké červené plody – dřínky. Hodí se do zavařenin, kompotů nebo na přípravu sirupů.

Josta (Ribes nidigrolaria)

Další z rostliny, díky které váš plot bude nejen skvěle vypadat, ale i chutnat. Jostě se daří na slunci a v místech s dostatkem vláhy. Dobře se řízkuje, takže až koupíte prvních pár keřů, můžete je snadno dál množit, podle toho, jak budete plot prodlužovat.

bobule aronie v živém plotu

Třešně, višně, jabloně a švestky, případně špendlíky

Ovocné dřeviny rozhodně najdou v živém plotu uplatnění. Řežte je spíš jen občas a moc si s tím hlavu nelámejte – pokud jsou v živém plotu, není třeba “ideálních” forem, o ty se můžeme snažit jindy. Tady je nechte, ať si rostou, jak umí. Bujnost se hodí a nemusí to ani být ušlechtilé odrůdy. Může se jednat i o pláňky. Jejich plody aspoň ochutnejte a pokud by vám nešly k duhu, poskytnou potravu ptákům. Z pecek možná vyklíčí nové semenáčky, které pak zahustí plot, nebo poskytnou vitální podnože pro roubování.

Vinná réva

Pokud máte v plotě nějaké vzrostlejší stromky, které by posloužily jako opora, kůly, plaňky, nebo kus zídky, po které by se mohla pnout, zasaďte vinnou révu. Její velké listy zajistí, že v létě bude srkz plot těžké k vám nakouknout. A ještě sklidíte hrozny. Réva má ráda teplo, takže volte chráněnou stranu pozemku, ideálně orientoanou na jih. Naopak není příliš náročná na vodu, poradí si i na sušších stanovištích.

Další vhodné druhy:

Líska obecná, bez černý, rakytník řešetlákový, zimolez kamčatský, maliny, ostružiny, minikiwi, nebo třeba také chmel. Tolik, aby to hodilo na várku domácího točeného piva, ho v plotu asi nevypěstujete, ale nevadí. Jeho mladé výhonky se totiž upravují jako chřest a patří mezi nejdražší zeleniny na světě.

Zdroj: Adobe Stock

Keep Scrolling

3 komentáře

  1. Pingback: Kavkazský špenát (Hablitzia tamnoides) – znáte tuhle jedlou trvalku? - Naturhelp.cz

  2. Pingback: Podnože pro ovocné stromky – přehled typů - Naturhelp.cz

  3. Pingback: Muchovník olšolistý (Amelanchier alnifolia) - Naturhelp.cz

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*