Turdus merula
Zdroj: Adobe Stock

Kos černý (Turdus merula)

Kos je pěvec z čeledi drozdovitých. Rozšířený je po celé Evropě, vyskytuje se i na jihu Asie a byl introdukován na Nový Zéland a do Austrálie. Je to středně velký pták. Dospělí samci jsou matně černí s nápadně oranžovým zobákem. Samice je hnědavá se skvrnami na hrudi a šedým zobákem.

Kos je typický svým skákavým pohybem po zemi, kde si hledá potravu. Živí se především žížalami, které dovede zdatně vytahovat ze země. Dále se na jeho jídelníčku objevuje hmyz i plody. Tento pták se velmi dobře přizpůsobil člověku a zvykl si žít i hnízdit v jeho blízkosti. Dříve si stavěl hnízda ve spodním patře lesa, dnes využívá zahrady, parky, hřbitovy a další místa, kde najde úkryt pro hnízdo a potravu. Hnízdí v keřích, kde si staví hnízda ze stébel trávy, větviček, listů a dalšího materiálu. Samice klade obvykle okolo 4-6 vajíček.

Kosi zpívají s oblibou za rozbřesku a za soumraku již od časného jara. Vybírají si k tomu vyvýšená místa, jako jsou štíty střech. Odtud se pak nese jejich výrazný, flétnový zpěv.

Foto: Adobe Stock

One Comment

  1. Pingback: Jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia ) - Naturhelp.cz

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*