Satureja
Zdroj: Adobe Stock

Saturejka (Satureja)

Saturejka je rod rostlin, který patří do čeledi hluchavkovitých. Nejznámější jsou dva druhy: saturejka horská (Satureja montana) a Saturejka zahradní (Stareja hortensis). Saturejka horská roste ve formě dřevnatých a hustých keříků, tmavozelenými listy. Květy jsou fialovo modré, nebo bílé. Pochází z jižní Evropy, Turecka a severní Afriky.


Saturejka zahradní je naproti tomu jednoletka. Jedná se o útlou rostlinku s šedavými lístky. Kvete bíle až narůžověle. K nám se dostala ze Středomoří a Kavkazu. Existují i další formy, například nižší, kobercové, nebo převislé a plazivé. Květy saturejek jsou opylovány hmyzem a plodí vejšité tvrdky. 

Pěstování

Tahle rostlina má ráda hlinitopísčitou půdu. A jako ostatní středomořské bylinky také miluje dostatek slunce a tepla. Saturejku zahradní, protože je jednoletá, můžete vysévat do truhlíku, nebo květináče a nechat ji doma za oknem. Při výsevu semínka nasypte na připravený substrát nebo na stanoviště, jemně přimáčkněte a zasypte je další vrstvičkou substrátu. 

Horská staurejka vám doroste až 40 cm výšky a vysévá se na podzim, nebo na jaře.V našich podmínkách se jedná o trvalku, proto je oblíbenější. Žádný druh nesnáší zamokření, proto pozor se zálivkou. Můžete ji seřezávat a průběžně sklízet, alespoň se zahustí. Její květy lákají včely i motýly, takže do vaší zahrádky přivede i další život. Na zimu ji přikryjte chvojím, nebo spadaným listím

Saturejku můžete množit buď semeny, řízkováním, nebo dělením trsů. Sklízejte ji v době květu, což je obvykle od července. Ostříhejte nať, ze které odrhnete listy. Sušte ji ve stínu, ideálně při teplotě okolo 35 stupňů.

Využití

V kuchyni se používá při dochucování masa a ryb. Hodí se i k pokrmům, které by jinak způsobovaly nadýmání, jako třeba kapusta, zelí, nebo luštěniny. Tyto problémy totiž pomáhá zmírňovat. Využívá se i pro dochucování nálevů a při konzervaci zeleniny. Často ji použijete tam, kdy také přidáte majoránku.

Léčivé účinky

Saturejka stimuluje činnost trávicího ústrojí, slinivky a posiluje organismus. Jejich vlastnosti se využívá při léčbě zánětu žaludku a tenkého střeva. Jako jedna z mála bylinek také dokáže zvyšovat krevní tlak. V lidovém léčitelství se ji také připisují afrodiziakální účinky.

Foto: Adobe Stock

Keep Scrolling

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*